Marcus Ivarsson: Cirkulärt mode med storskalig textil­återvinning

Foto: Johan Artursson

Av träfibermassa och bomull från gamla kläder kan ny textil tillverkas. I sin roll som utvecklingschef på Södra Cell Mörrum är Marcus Ivarsson med vid framtagandet av en världsunik process för att återvinna textilier, ett material som alltför sällan får ett andra liv.

– Det går jättesnabbt framåt, svarar Marcus Ivarsson på frågan om hur det går med Södras satsning att bli de första i världen som återvinner textilier av blandmaterial i industriell skala.

Sedan tidigare tillverkar de dissolvingmassa, en massa av fiber från lövtäd, som deras kunder gör viskos och lyocell av. Men nu utvecklar alltså Marcus och hans medarbetare en process som går ut på att separera bomull från förbrukade textilier. Bomull som sen blandas med dissolvingmassan av skoglig råvara.

 Textilinsamling saknas

– Ska vi få ett hållbart samhälle är det viktigt att vi hittar storskaliga lösningar för att återvinna alla de textilier som vanligtvis bränns upp eller läggs på deponi. Det minskar textilindustrins beroende av bomull som råvara, en råvara som är problematisk eftersom den kräver stora landarealer och mycket vatten i tillverkningen. Dessutom kan viskos och lyocell som tillverkas av vår träfibermassa exempelvis ersätta polyester som tillverkas av fossil olja, säger Marcus.

En utmaning för att återvinningsprocessen ska bli storskalig är att få tag på tillräckliga mängder textil. I dagsläget finns inget system för insamling av textilavfall.

– För att få till det krävs politiskt stöd och lagstiftning. När det väl är på plats vill vi vara redo med en fabrik som kan producera storskaligt, säger Marcus.

Återvinning i förändring

– Jag tror att våra återvinningsstationer snart kommer att se helt annorlunda ut, vi kommer att sortera i betydligt fler kategorier vilket i sin tur skapar bättre förutsättningar för återvinning. Det kommer också krävas tekniska lösningar för att exempelvis sortera dragkedjor och tryck från kläder.

Av en slump upptäckte Marcus för ett tag sen att flera av hans favoritskjortor var tillverkade av den dissolvingmassa som Södra framställer idag.

– Det blir mer och mer självklart att kläderna vi köper är miljövänliga och vi behöver inte kompromissa med varken kvalitet eller stil. Jag är del av en bransch som ligger helt rätt i tiden, här kan jag och mina medarbetare påverka genom att ta fram produkter som på riktigt har betydelse för vår omställning till en cirkulär ekonomi.