"Skogen kommer få en större betydelse för hela vården"

Onskin - klimatsmart och patientunikt 3D-printat förband av nanocellulosa.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Onskin är ett 3D-printat förband av nanocellulosa som ska förenkla behandlingen av svårläkta sår.

Ett 3D-printat patientspecifikt förband av nanocellulosa – varför behövs det?

– Svårläkta sår är otroligt kostsamt för sjukvården och samhället i stort. Så när Anna Elander, chef för plastikkirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, efterfrågade en lösning för sår som sitter på konkava områden exempelvis armbågen, näsan eller runt halsen ville vi testa att ta fram en produkt.

Hur ser förbandet ut?

– Vi har precis blivit klara med vår första prototyp och den består av fyra lager. Ett fuktgivande lager av nanocellulosa som skräddarsys efter sårets storlek och djup, ett absorberande lager av nanocellulosa som suger upp överflödig fukt, ett transparent fixeringslager som gör att man ser när det är dags att byta ut delar av förbandet och en stödstruktur som gör att plåstret fäster på konkava ytor.

Varför just nanocellulosa från skogsråvara?

– Förutom att materialet är förnybart, miljövänligt och "cirkulärt" så har det otroligt bra egenskaper för människokroppen. Det är snällt mot huden, det är formbart och kan suga upp och ge fukt. Dessutom är det komposterbart, vilket innebär att vi kan ha ett klimatneutralt engångsalternativ inom sjukvården.

Hur ser framtiden ut?

– Vår vision är att du som patient kommer till vårdcentralen och att personalen skannar ditt sår och sedan, med hjälp av en 3D-skrivare och biobläck av nanocellulosa, skriver ut ett förband som är specifikt för just ditt sår. Skannern kan visa att såret har behov av olika mediciner på olika ställen av själva såret. Med den informationen kan vi skriva ut ett förband som behandlar rätt område med rätt medicin – och på så sätt läker såret snabbare.

Tror du att skogen kan ha betydelse för sjukvården inom fler områden?

– Jag är övertygad om att skogen kommer få en större betydelse inom hela vårdsektorn. Det finns så mycket produkter av plast som borde ersättas med produkter av skogsråvara. För det mesta handlar det om engångsartiklar och cellulosa går väldigt bra att sterilisera – så utifrån ett cellulosaperspektiv finns det otrolig potential inom vården. Vill vi ha ett mer hållbart samhälle borde lagstiftarna kliva in och bestämma att alla produkter inom vård och offentlig sektor ska vara förnybara. 

Paul Gatenholm och Onskin patientunikt 3D-printad förband av nanocellulosa

Namn: Paul Gatenholm
Gör: Professor i biopolymerteknologi
Idé: 3D-printat patientspecifikt förband av nanocellulosa