
Som kommunens största privata arbetsgivare och fjärrvärmeleverantör till närområdet spelar Smurfit Westrock en viktig roll i Piteå.
– Fabriken finns i Piteå för närheten till vedråvaran, här finns skogen. Därför är det viktigt för oss att få nyttja råvaran omkring oss istället för att behöva importera den från andra länder, säger Ulf Aili, vd Smurfit Westrock Piteå.
Smurfit Westrock Piteå är Europas största kraftlinerbruk med cirka 510 anställda. Pappersbruket producerar årligen över 700 000 ton kraftliner, ett papper som används för tillverkning av wellpapp. Pappersbruket ingår i Smurfit Westrock, det största och världsledande företaget inom hållbart papper och hållbara pappersbaserade förpackningslösningar med verksamhet i 40 länder och över 100 000 anställda.
Fabriken i Piteå startade sin produktion 1962.
– Det pratas just nu mycket om den gröna omställningen. Vi påbörjade fabrikens gröna omställning redan på 1970-talet och har genomfört många förbättrande åtgärder under årens lopp. Men i samhällsdebatten missas ofta att skogsindustrin redan är en grön industri, och har varit det under en längre tid, säger Ulf Aili.
Under normal drift används inga fossila bränslen i produktionsprocessen. Fabriken har en biobränslepanna som energikälla, där restprodukter såsom exempelvis bark, slam och spån nyttjas för att framställa energi. Dessutom tillverkas 55 procent av den el fabriken förbrukar i egna turbiner.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Piteå är ett utmärkt lokalt exempel på den skogliga värdekedjan. Företag i närområdet är sammanlänkade i gemensamma flöden: det som är den enes avfall, blir den andres råvara. Exempelvis utvinner vi tallolja i vår produktionsprocess, som skickas till ett annat företag för framställning av biodiesel, förklarar Ulf Aili.
Överskottsvärme från fabriken tas tillvara och nyttjas som fjärrvärme i Piteå kommun – värme som annars skulle gå till spillo, men som alltså har en oerhört viktig roll i närområdet. Sedan 1978 har fabriken levererat fjärrvärme till Piteå och står idag för mer än 95 procent av fjärrvärmen i kommunen, vilket motsvarar uppvärmning av cirka 4 000 hushåll. Även tre badhus och gågatan i centrum värms upp med fjärrvärme.
– Eftersom vår fabrik står för värmeleveranserna till många Pitebor, är vi en samhällsviktig verksamhet för närområdet.
Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Vår fabrik ligger där den ligger för närheten till råvaran. Vi är långt från våra kunder som i huvudsak finns i norra Europa, 90 procent av vår produktion går på export. Så tillgången till vedråvara är den viktigaste frågan för oss för att vi fortsättningsvis ska vara konkurrenskraftiga. Vi vill att vedråvaran ska komma från närområdet för det har stora fördelar sett till kvalitet, hållbarhet och kostnader. Därför är det oerhört viktigt att politiken medverkar till att vi får nyttja den vedråvara vi har i Sverige, säger Ulf Aili och fortsätter:
– Fabrikens placering i norra Sverige gör också att infrastruktur och välfungerande logistiksystem är viktigt för oss.