
Holmen är en av Sveriges största skogsägare med verksamhet från Småland i söder till Västerbotten i norr. Koncernens vd Henrik Sjölund ser stora möjligheter för en växande europeisk bioekonomi – men det kräver mer billig energi och ökad tillväxt i skogen.
– Träden som växer, vattnet som rusar i älvarna och vinden som blåser över trädtopparna. Det är kärnan i Holmen. Vår affär är byggd på skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det, säger Henrik Sjölund och fortsätter:
– Trähus, förnybara förpackningar, böcker och magasin är exempel på slutprodukter från vår skog.
Holmens anor sträcker sig till början av 1600-talet när Holmens Bruk etablerades i Norrköping. Genom långsiktig förvaltning har Holmens skogar brukats och vuxit över flera generationer – med en ökad mängd virke i koncernens skogar för varje år som går.
– Våra hållbart brukade skogar binder koldioxid och de förnybara produkter vi erbjuder ersätter fossila alternativ samtidigt som vår produktion av vatten- och vindkraft bidrar till omställningen av Europas energisystem. Ju mer vi producerar, desto större blir vårt bidrag till att bromsa klimatförändringarna.
Hur märks det i era regioner att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Utöver våra egna 3 500 medarbetare skapar vi sysselsättning för lokala entreprenörer och företag runt om i landet. Vi har ett omfattande samarbete med lokala skogsvårdsentreprenörer för plantering, röjning och skörd av skog. Vi sysselsätter även cirka 1 000 säsongsarbetare i våra skogar varje år och nära 15 000 skogsägare har valt Holmen som samarbetspartner, säger Henrik Sjölund.
Ett aktivt skogsbruk är en förutsättning för en levande landsbygd. Det skapar jobb där det finns få arbetsgivare och ger människor möjlighet att arbeta, bo och trivas i hela landet. Som betydande arbetsgivare på flera orter samarbetar Holmen med andra lokala företag och föreningar.
Holmen investerar även i uppförande av vindkraft på egen mark vilket bidrar till ökad tillgång på kostnadseffektiv förnybar el.
– Som markägare har vi god kännedom om de områden vi utreder. För oss är det viktigt att ha en god relation med både närboende och andra intressenter som kan komma att påverkas av vår verksamhet.
Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Energiförsörjningen i Europa måste ställas om med mer billig energi från sol och vind. Sen behövs en grön industripolitik som främjar en växande europeisk bioekonomi. Bioekonomin växer genom att vi ökar tillväxten i våra hållbart brukade skogar och skördar tillväxten för att skapa produkter som ersätter fossila alternativ. Sen behöver vi öka insamlingen och ta hand om returfiber för att skapa cirkulära resursflöden, säger Henrik Sjölund.
– Skogen har förmågan att bidra med många nyttor på en och samma gång och är en värdefull resurs för såväl Holmen som för samhället i stort. Omställningen till ett fossilfritt samhälle förutsätter att jordens yta måste brukas effektivare och i större omfattning. Att enbart se skogen som en kolsänka som vi ska låta stå är förödande på lång sikt. LULUCF är feltänkt och kontraproduktivt ur ett klimatperspektiv – det måste finnas rimliga avvägningar.