Alexandra Friberg: Växande vurm för furu

Länge var furu förknippat med 70-talet men de senaste åren har en ny vurm för möbler av klassiskt svenskt trä väckts till liv. Formgivaren Alexandra Friberg tror att vår känslomässiga relation till trä kan få oss att minska slit och släng-tänket och konsumera mer hållbart.

Alexandra Friberg är mitt uppe i att få klart det sista inför utställningen hon ska vara med i på Stockholms kulturhus. Möbelkollektionen som ställs ut består bland annat av skåp, fåtölj och lampa tillverkade av furu och naturgarvat läder. Sedan hon gjorde den till sin examensutställning på Konstfack 2020 har hon hunnit få flera möbelpriser, däribland Svensk Forms pris till årets nykomling.

– På Konstfack hade vi ett fantastiskt snickeri och under utbildningen besökte vi också ett sågverk och ett garveri för att se hur materialen framställdes. Det fick mig att inse att jag uteslutande vill arbeta med naturliga material som är tillverkade i Sverige, säger Alexandra.

– Jag vill särskilt använda mig av träets egenskaper och belysa att vi har en hållbar industri i vår närhet. Årsringarna och varje plankas unika utseende ser jag bara som en fördel.

"Jag vill driva branschen i hållbar riktning"

Alexandra vill uppmuntra fler producenter att våga se materialets unicitet och det ”operfekta” som en fördel snarare än skavank. Hon anar en växande uppskattning från konsumenthåll för att levande material resulterar i produkter som aldrig är exakta kopior av varandra.

– Jag vill driva branschen i en hållbar riktning genom att använda naturliga och hållbara material på ett nytänkande sätt. När jag exempelvis vänder på lädret och visar upp baksidan blir folk medvetna om att ”just ja, det här kommer ju från ett djur!”.

– Jag funderar mycket på hur jag kan väcka ett slags känslomässig relation mellan ägaren och föremålet. Här tror jag att trä är superviktigt för vi känner materialet och vet att vi kan slipa, olja och limma för att ta hand om det. Men framför allt väcker det något i oss. Vi ska vilja ta hand om möbeln, inte ha den ett tag och sen slänga den.

Därför föll hon för trä

Alexandra är hoppfull. Det som fick henne att falla för trä – som att det är närproducerat, det ansvarsfulla skogsbruket och skyddet av svensk skog – ligger i linje med konsumenternas ökande intresse för hållbarhetsfrågor.

– Jag märker av en större förväntan på att det ska vara tydligt var och hur saker produceras. Med trä kan vi se hela processen; hur det växer, behandlas, framställs till den härliga känslan av att hålla det i handen.