Josefin Larsson: Produktchef på Reselo

Foto: Malin Arnesson & Christian Gustavsson

Du driver en startup som gör hållbart gummi av björk – berätta!

– Vi tillverkar gummi av björk­bark – en restprodukt från sågverks- och massaindustrin. Råvaran i sig är hållbar, men idag används björkbark nästan enbart till energi. Vi förädlar alltså barken och skapar en ny produkt som gör gummibranschen mer hållbar.

Vad kan ert gummi användas till?

– Just nu fokuserar jag och mina tre medgrundare på skobranschen och samarbetar med varumärkesägare som testar vårt material i sina skor. Många varumärken har ambitiösa hållbarhetsmål och för att nå dem behöver de byta ut fossila material till förnybara.

Vad är det som gör att du gillar ditt jobb?

– Dels så är det min roll, som produktchef får jag jobba i gränssnittet mellan teknik och den kommersiella delen vilket passar mig perfekt. Sedan är det väldigt roligt att få vara med och bygga upp något från grunden. Och sist men inte minst så känns det otroligt bra att mitt jobb faktiskt gör skillnad när det gäller klimatomställningen.

Hur har din utbildning varit viktig för ditt jobb?

– Förutom den tekniska grunden så har mina två utlandsstudier haft stor betydelse. När jag pluggade i Kalifornien förstod jag att labbmiljö inte är min favoritplats och att det finns andra saker jag kommer att göra bättre än just forskardelen. Det resulterade i att jag gjorde ytterligare ett utbyte, till Singapore, för att studera entreprenörskap. I sju månader pluggade jag stenhårt samtidigt som jag jobbade som trainee, och det har gett mig ovärderliga kunskaper som jag har användning av i mitt nuvarande jobb.

Gick du från KTH direkt till en startup?

– Nej, mitt första jobb var på ett pappersbruk i Grums nära Karlstad. Jag älskade verkligen jobbet och mina kollegor men efter ett tag längtade jag utomlands och ville uppfylla en dröm jag haft länge; att bo i Kanada. Så på vinst och förlust flyttade jag till Toronto och hittade ett jobb inom förpackningsindustrin. Sedan bar det av till Stockholm igen och nu jobbar jag både med min startup och som rådgivare och operativt kundansvarig på ett kemikalieföretag. Precis som för många andra i startupvärlden så krävs det att man har dubbla jobb till en början för att kunna betala sina räkningar.