Holmen: ”Skogsindustrin är en nyckelaktör i arbetet med att hantera dagens klimatutmaningar”

Foto: Holmen / Ulla-Carin Ekblom ola schultz-eklund

Möt Ola Schultz-Eklund, teknisk direktör på Holmen och ordförande för Skogsindustriernas forsknings- och innovationskommitté. Han ger oss en bild av varför det behövs en gemensam forskningsagenda och varför skogen är så viktig.

Varför behövs en gemensam forskningsagenda?

– Skogsindustrin är en nyckelaktör i arbetet med att hantera dagens klimatutmaningar samtidigt som den kraftigt bidrar till Sveriges ekonomiska välstånd. För att stärka industrins konkurrenskraft och hållbarhet behövs en gemensam forskningsagenda. En sådan agenda kan effektivisera resursanvändning, främja innovation och skapa förutsättningar för utveckling av nya biobaserade produkter. Genom att samordna insatser kan skogsindustrin inte bara befästa sin position utan också bidra till en grönare och mer hållbar framtid med god lönsamhet.

Vad händer inom vårt område i Holmen?

– Skogen är kanske den viktigaste kolsänka vi har. Det är så smart inordnat att en växande skog binder koldioxid, det kallas fotosyntes, samtidigt bygger den biomassa. Biomassan kan sedan användas till klimatsmarta hus och av restprodukterna gör vi papper och kartong som ersätter plastprodukter. Det känns som någon redan i skapelsen har tänkt cirkulärt. Att öka tillväxt i skogen och att kunna använda mer av vår skog är därför så viktigt. All forskning som går i den här riktningen är därför existentiell inte bara för skogsindustri utan för hela omställningsarbetet.

– Ska jag lyfta fram något så är det arbetet som bedrivs inom SweeTree och SLU med stöd av bland annat Holmen för att ge förutsättningar för god tillväxt, högklassig virkeskvalitet och den alltmer nödvändiga förmågan att stå emot skadeinsekter, Somatisk Embryogenes.

Vad tycker du är den mest spännande forskning som pågår just nu?

– Biologisk mångfald är ännu ett begrepp som kidnappats där många tyckare har haft fritt spelrum. Jag ser verkligen fram emot att se hur frågan kring biologisk mångfald kan belysas opartiskt av våra forskare i den kommande satsningen.