Antonia Svärd: Driftingenjör på Billerud

Foto: Simon Eliasson

Från KTH i Stockholm till massabruk i Kalix – rekommenderar du en flytt?

– I början tyckte jag att det var ganska jobbigt att lämna trygg­heten med vänner och familj men jag har blivit väl mottagen och känner mig som en i gänget. Sen får jag erkänna att det har varit lite speciellt att komma som ny och inbiten stockholmare och be någon som arbetat här i 40 år att ändra lite i produktionen.

Hur har det gått?

– Det har gått bra! Fördelen med att ha så erfarna kollegor och arbeta på ett mindre bruk är att jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid. Och lyckats avancera ganska så fort också!

Hur då avancera?

– Jag började som process­ingenjör och arbetade med förbättringsprojekt inom allt från miljö, energi, kvalitet, produktion till lönsamhet. Och på ganska kort tid avancerade jag till att bli drift­ingenjör. Ett sådant karriärskliv går oftast inte lika fort på större orter om jag ska tro på vad mina kompisar och kursare berättar.

Vad gör en driftingenjör?

– Jag är ansvarig för utvecklingen av massalinjen och att produktionen rullar som den ska. Om vi exempelvis ska byta ut brukets råvattenfilter är det jag som beställer projektet av våra projekt- eller processingenjörer; vad kostar det att byta, hur ser relationen ut mellan investering, lönsamhet och effektivitet? Jag är involverad i massa olika projekt både på vårt eget bruk och andra inom koncernen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är så varierat. Jag hinner inte tröttna på en enda sak innan det är något nytt jag ska sätta mig in i. Jag pratar hela tiden med olika människor i olika roller och bollar idéer kring allt från akuta produktionsfrågor till långsiktiga utmaningar.

Hur väcktes ditt intresse för att jobba inom skogsindustrin?

– Kurserna om fibrer, cellulosa och produkter från skogen som jag läste på grundutbildningen var så roliga att jag bestämde mig för att ta min master i makromolekylära material. Väl där valde jag alla trä- och cellulosakurser jag kunde hitta – och på den vägen är det!

Om du fick lägga till något i din utbildning, vad hade det varit?

– Jag önskar att vi hade läst mer programmering och dataanalys.