
På 1940-talet startade Elof Stenvall tillsammans med sin bror en såg- och snickeriverksamhet i den lilla byn Sikfors, norr om Piteå. Bland de första produkterna som tillverkades fanns skidor och timmerkälkar för skogsbruket. Med tiden växte produktionen, och i mitten av 1980-talet tog barnen Folke, Anna och Sven över företaget. De utvecklade verksamheten till en koncern bestående av fyra sågverk och två anläggningar för pelletstillverkning.
Hälften av produktionen vidareförädlas till hyvlade produkter och hälften till kundanpassade kvaliteter och dimensioner. Eftersom varje sågverk är specialiserat på en viss typ av produkter blir tillverkningen effektivare, och man kan hantera större volymer av kundanpassade produkter vid respektive sågverk.
– Med hjälp av laserskanning och röntgen sorterar vi stockarna så att vi får ut maximalt av varje stock och att rätt råvara används för rätt ändamål. Småkvistiga och klena stockar blir utmärkta sängbottnar, medan annat passar bättre för exempelvis fönster, trappor eller limfogprodukter, säger Folke Stenvall, vd för Stenvalls Trä AB.
Att Stenvalls verksamhet ligger på de norra breddgraderna har både för- och nackdelar.
– Avstånden och transportkostnaderna gör att vi fokuserar på två marknader: den lokala marknaden, från Umeå till Kiruna, samt export. I Japan, till exempel, värdesätter man den höga kvaliteten på vårt virke. När träden växer långsammare blir produkterna starkare och klarar de kraftiga jordbävningar som förekommer där, berättar Folke Stenvall.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Man måste titta på hela kedjan inom skogsbruket. I våra anläggningar arbetar 275 personer, men vi sysselsätter så många fler. Vi har entreprenörer som bereder mark, planterar, röjer, bygger vägar, plogar och transporterar timmer och produkter. Sedan är bioenergi mycket viktig eftersom den är cirkulär. Sidoströmmarna från skogen och skogsindustrin står för en stor del av energiförsörjningen här uppe. Vid sidan av all bark levererar vi även 70 000 ton pellets av sågspån till de lokala fjärrvärmeverken, säger Folke Stenvall.
Om ni fick önska något från politiken, vad skulle det vara?
– Framtidstro! Synen på skogen är ibland lite enkelspårig. Man tror att man ska kunna vända klimatförändringarna på tio år, men det går inte – man tar inte in fakta. Våra träprodukter gör skillnad för framtiden. EU vill ha kolsänkor, men industrin behöver råvaror. Om vi inte använder skogen kommer det att krävas mer plast, stål och betong. Och om värmeverken behöver elda med olja istället för biomaterial blir det både dyrare och leder till ökade CO2-utsläpp, säger Folke Stenvall och fortsätter:
– Politikerna måste se helheten och inte spela bort skogsbruket och skogsindustrin i snabba, kortsiktiga uppgörelser. I Norden odlar vi skog. Skogen är våra åkrar. I södra Europa kan man välja vad man vill odla – det kan inte vi, vi har klimatet emot oss. Svensk skog och svenskt skogsbruk är den bästa nyckeln för att Sverige ska lyckas med klimatomställningen.
Jag är själv uppvuxen i skogen, och har följt utvecklingen. Mängden skog ökar och den mår bra. Man ska komma ihåg att en avverkad yta också är början på något nytt, en start på en ny fas. Det är ganska fantastiskt att få följa.