Jowan Rostami: Doktorand på KTH inom fiber och polymerteknologi

Foto: Jon Lindhe & Fredrik Jalhed

Var det självklart för dig att du skulle forska på trä?

– Helt ärligt tyckte jag att det lät tråkigt i början men insåg snart vilket enormt och innovativt fält det faktiskt är. Idag forskar jag på nanocellulosa från trä och det är helt otroligt vilka häftiga saker man kan göra – allt från hygienprodukter till batterier och isoleringsmaterial.

Berätta mer!

– Med hjälp av nanocellulosa har jag kunnat ta fram material som kallas aerogeler som är superlätta och superporösa, som svampar. Jag har exempelvis visat att de kan användas för biomedicinska applikationer, för att hindra spridandet av eld och i batterier. Jag hoppas att min forskning inspirerar så att den ska kunna leda till nya förnyelsebara material.

Hur var studietiden för dig?

– Jag var ganska förvirrad under kandidaten och osäker på vad min utbildning skulle leda till. När jag väl gjorde min master föll bitarna på plats och jag insåg att jag ville bidra till en positiv förändring för samhället och klimatet genom att visa hur mycket vi kan göra av de förnyelsebara resurser vi har. Jag älskade att göra min master!

Berätta om ditt examensarbete!

– Jag ville göra ett material av nanocellulosa som skulle kunna rengöra vatten och luft från farliga ämnen. Examensarbetet gick väldigt bra och det ledde till min första publicering. Det var självklart stort att bli publicerad och en jättekul upplevelse. Men… jag är väldigt självkritisk och direkt när jag läste studien ville jag göra en massa nya saker och bygga på det. Och det är faktiskt samma känsla än idag när jag blir publicerad som forskare, jag blir aldrig riktigt nöjd.

Kommer du att fortsätta din karriär inom akademin?

– Nej, nu känner att jag vill tillbaka till industrin för att varva lite med akademin och testa på nya saker. Jag har alltid haft flera olika jobb samtidigt under mina studier och precis innan jag började forska så var jag på en superspännande startup. Det var väldigt kul men där och då var jag insnöad på att forska för att testa något nytt, och nu när jag hållit på med forskningen ett tag så känner jag för en förändring igen. Men jag måste säga att jag älskar forskning och allt roligt när man precis påbörjar ett nytt projekt, så vi får se vad framtiden har att utvisa.