
Skogsindustrierna välkomnar ökad tillgång till jämförbar och kvalitetssäkrad information om skogarna i EU. Samtidigt ser vi ett behov av att omvärdera och förtydliga en del av den information som ska samlas in och policyrelevansen på EU-nivå.
Det är viktigt att tydliggöra hur förslaget tillför relevant kunskap, särskilt för länder med riksskogstaxeringar som redan idag delar information inom internationella initiativ, och i förhållande till obligatorisk rapportering i redan befintlig EU-lagstiftning. Ett viktigt jobb för Medlemsstaterna och Europaparlamentet i den fortsatta processen blir att säkerställa ett kostnadseffektivt ramverk utformat utefter tydligt identifierade behov.
Lagförslaget handlar om att ge tillgång till detaljerad, korrekt, regelbunden och aktuell information om tillståndet och förvaltningen av EU:s skogar. Övervakningen är centrerad kring data från satelliter och riksskogstaxeringar, men inkluderar även ytterligare indikatorer där metodiken ännu inte är definierad. Förslaget innehåller möjlighet för medlemsstaterna att utveckla eller anpassa befintliga integrerade långsiktiga skogsplaner.
Skogsindustrierna lyfter följande rekommendationer för ett robust och kostnadseffektivt ramverk:
- Fokusera på skogarnas övergripande tillstånd på EU-nivå
- Ompröva indikatorer som saknar definierad metodik och tydligt syfte
- Bygg ett ramverk baserat på nationella skogsinventeringar
- Avstå från att ta med bestämmelser om frivilliga långsiktiga skogsplaner
EU:s ramverk för skogsövervakning (Forest Monitoring Framework)
I november 2023 presenterade EU-kommissionen förslag om ett ramverk för skogsövervakning för att ge tillgång till detaljerad, korrekt, regelbunden och aktuell information om tillståndet och förvaltningen av EU:s skogar.
I EU-kommissionen ligger ansvaret under kommissionär Jessika Roswall inom generaldirektoratet för miljö.
Nu pågår förhandlingar om lagförslaget i Europaparlamentet och Ministerrådet. Den svenska EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) är tillsammans med den franske Eric Sargiacomo (S&D) parlamentets rapportörer i miljö- respektive jordbruksutskotten. De presenterade i slutet av januari 2025 sitt betänkande av Kommissionens förslag.
Vad händer nu?
Juni 2025 – Möjlig tidpunkt för Ministerrådet att enas om sin position
Juli/september – Förväntad omröstning i Europaparlamentet
Hösten 2025 – Förväntad trilogförhandling mellan Europaparlamentet, Ministerrådet och Kommissionen