Kanske var jag din julgran 2022?

Ett projekt med Ida Klamborn och Peter Lindberg

Foto: Erik Cronberg / Linnea Ronström

Tillsammans med Skogsindustrierna uppmärksammar konstnär Peter Lindberg och modedesigner Ida Klamborn hur vi konsumerar och hur vi bättre kan cirkulera material. Med uttjänta julgranar som grund fick de båda fria händer. Resultatet: "Celestial dress" och ”Det enda vi har gemensamt” – Fyra nyanser av gran.

”Celestial dress” – Allt kan flätas samman och bli något nytt

Trettio stycken tre meter långa handflätade textilband av designers själv är sammanknutna till det nät som är klänningens grund. Textilen består av en blandning av återvunnen textil och skogsråvara, framtaget av modeföretaget Lindex, baserad på råmaterialet OnceMore® av Södra. Klänningens pärlemorskimrande små detaljer är omsorgsfullt skapade av uttjänta julgranar från stockholmarnas hem.

– Jag vill att klänningen ska visuellt representera alla de olika små, små beståndsdelar som den faktiskt är skapad från. Att allt kan flätas samman och blir något nytt igen. Metodiskt plockade jag isär julgranarna. Min spontana reaktion var att jag vill göra vackra pärlor av stammarna. Ge dem ny skepnad, och nytt liv. Mitt sätt att plocka isär och bygga upp julgranarna till något nytt blev en genomgående arbetsmetod, säger Ida Klamborn.

De små detaljerna är skapade av granarnas stammar. Stjärnorna, månarna och solarna visar oss hur vi alla är under samma himmel. I timmar har Ida flätat crouche och sakta växte Celestial dress fram.

Var med och buda! Pengarna från auktionen tillsammans med Tradera kommer oavkortat att gå till organisationen ReStart Ukraine för återuppbyggandet av Ukraina. Den 2 maj stänger auktionen.

Cirkulariet: Det enda vi har gemensamt – Fyra nyanser av gran

Många var de gotlänningar som gav sina julgranar till konstnär Peter Lindberg när julen var över. Nu har granarna fått nytt liv, och blivit ett konstverk som visualiserar hur beroende vi är av varandra. Med 27 länkar för varje provins i Ukraina tolkar Peter cirkularitet och hur vi alla behövs.

– Jag har använta alla delar av granen. Stammarna blev till länkar i en kedja i bränd gran och två barkade fredsduvor, kvistarna blev solen och barren vår planet. Tillsammans är de en enhet. De tar med sig hoppet in i sin nya kostym. Verket belyser gemenskap och hur vi ställer oss till avgränsningar, hur vi skyddar eller binder samman vår omgivning. Vår gemensamma Kedjan är installationens centrala del. Ändå är planeten i vårt absoluta fokus, säger Peter Lindberg.

Kedjan är passivt aktiv: den är öppen men kan slutas. Kedjan kan vara en förlängning, visa på engagemang, skydda eller utesluta. Utan engagemang eller interaktion blir den dock alltid passiv. Du är en del av kedjan, en cirkulär process. Allt du gör påverkar andra. Det andra gör påverkar dig. Hur sluter du cirkeln?

Var med och buda! Pengarna från auktionen tillsammans med Tradera kommer oavkortat att gå till organisationen ReStart Ukraine för återuppbyggandet av Ukraina. Den 2 maj stänger auktionen.