Ida Klamborn: ”Jag vill att andra ska känna glädje”

Foto: Erik Cronberg

– Kan du skapa något helt nytt av ett gäng gamla julgranar?
Även om frågan var en smula oväntad, tvekade aldrig kläddesignern Ida Klamborn.

Projektet drog igång strax efter Tjugondag Knut i år. Uppdraget var att använda gamla, uttjänta julgranar och skapa något helt annat av dem. Tillsammans med Skogsindustrierna lyfter Ida Klamborn frågor om cirkularitet och konsumtion samt hur viktigt det är att använda en råvara på bästa möjliga sätt redan från start. Även konstnär Peter Lindberg fick samma uppdrag.

Av de tre miljoner julgranar som såldes i Sverige förra året får några nu en ny kostym. Exakt vad Ida Klamborn ska göra med materialet är helt upp till henne.

– När jag tackade ja, hade jag inte någon aning om vad jag skulle göra och det var just det som kändes så roligt. Nu skulle jag få djupdyka i något helt nytt, göra research och lära mig nya saker. 

Ida Klamborn är kläddesignern som har gjort avtryck med sina färgstarka och skarpa kollektioner, ofta med tydliga feministiska budskap, och hon har fått flera priser och utmärkelser sedan starten 2014.

– Det som lockade mest med det här uppdraget var temat cirkularitet. Det börjar bli en stor fråga inom modebranschen, och jag strävar redan efter att skapa kläder som håller länge. Men det finns mycket mer att utforska, säger hon medan kanintaxen Leia ivrigt försöker styra upp besöket i ateljén.

Foto: Erik Cronberg

Sju granar levererades till hennes studio direkt efter jul. Och de tog ganska mycket plats. Men granar, där alla grenar är avklippta och barren uppsamlade tar… ännu mera plats!

– Det är något mystiskt som händer, säger Ida Klamborn och ler åt stöket. 

På det hubbabubbarosa golvet ligger granarna i olika högar medan de flesta barr är ihopsopade i en stor påse. Ida Klamborn vänder och vrider på stammar och grenar, och synar dem noga.

I fönstret står målade träskivor. Hon visar några tecknade skisser och förklarar snabbt sina tankegångar:

– Jag vill måla på trä, men ådringen måste synas igenom, så att det känns levande. Jag kommer nog att använda textil på något sätt, och så ska det finnas utrymme för att några budskap… Jag har haft många tankar i huvudet och det är så min kreativa process fungerar. Jag brukar tänka ganska länge, sova på saken och komma på nya idéer. Men när det är dags för själva jobbet brukar det faktiskt gå ganska snabbt!

I ateljén hänger några plagg från de senaste kollektionerna. En del går i rosa toner. Det är också en färg som ofta förknippas med Ida Klamborn, och en färg som hon gärna arbetar med.

– Rosa har så mycket power, den är politisk, den är vacker och den passar med precis alla andra färger. Allt blir liksom lite bättre tillsammans med rosa, säger Ida Klamborn.

Foto: Erik Cronberg

Projektet avslutas med en auktion där pengarna oavkortat kommer att gå till de behövande i Ulkraina och återuppbyggnaden av landet.

Vad vill du ska hända efter auktionen?

– Jag skulle helst vilja att mitt verk hamnar hemma hos någon privatperson, som känner till historien bakom det, och som ser hantverket. Någon som låter det vara med i många år, så att det blir cirkulärt på riktigt. Jag vill att det blir något färgstarkt och dynamiskt, och att det får andra att känna glädje!