I skogslandskapet finns ungefär 30 000 av Sveriges arter, både växter och djur. Denna mångfald är en förutsättning för livskraftiga och välmående skogar som står väl rustade för klimatförändringar och mer extrema väderförhållanden.
Skogsindustrins utgångspunkt är att skogen ska brukas på ett sätt som gör att både tillväxten och den biologiska mångfalden ökar.
Det svenska skogsbruket har utvecklats över tid, inte minst tack vare forskning kring brukningsmetoder. Dagens hyggen är mindre, lövträden blir fler och mängden död ved ökar. Sveriges skogsägare bedriver ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart skogsbruk med utgångspunkt i att produktionsmål och miljömål är lika viktiga.
Löfte för den biologiska mångfalden
Även om förutsättningarna för den biologiska mångfalden förbättras, finns det arter som har svårt att finnas kvar och sprida sig i den brukade skogen. Den svenska skogsindustrin arbetar aktivt genom forskning och samarbeten med olika aktörer, både i de egna skogarna och genom rådgivning till privata skogsägare, för att värna och utveckla den biologiska mångfalden. Särskild hänsyn behöver tas vid olika skötselåtgärder i den brukade skogen och detta arbete ska fortsättas att utvecklas.
Den svenska skogsindustrin har enats kring tre löften för en hållbar utveckling, och ett löfte handlar om den biologiska mångfalden.
Exempel på insatser
Det frivilliga miljöarbetet är en naturlig utgångspunkt för skogsnäringens aktörer. I genomsnitt visas en mer omfattande hänsyn än vad som krävs enligt skogsvårdslagens föreskrifter.
Vid slutavverkning eftersträvas till exempel att bevara befintliga naturvärden. Vid skötsel av ung- och gallringsskog kan det handla om att skapa nya framtida naturvärden. För att ständigt bli bättre följer skogsföretagen aktivt upp och utvärderar sitt miljöarbete.
67 procent av skogen är certifierad
Genom certifieringssystemen FSC respektive PEFC för ansvarsfullt skogsbruk ökar också ambitionen inom naturvårdsarbetet. Idag är cirka 67 procent av all produktiv skogsmark utanför formellt skydd i Sverige certifierad (2023, Skogsstyrelsen). Många skogsägare är certifierade enligt båda certifieringsorganisationerna.