Älska skogen

Journalisten Erik Eje Almqvist har skrivit en bok om enkelt trämöbelsnickeri

Foto: Hilda Grahnat

”Trä är ett vänligt material, behagligt och levande”.

Jag gick grundkursen i möbel­snickeri i Köpenhamn 2012, det räckte för mig. Sen byggde jag ett skrivbord och började frilansa. Innan dess hade jag arbetat heltid på Filters redaktion sedan 2007. Boken om trämöbler ser jag som en del av mitt vanliga yrkesliv. Jag är ju journalist, men boken gav mig också en anledning att snickra.

Jag kommer från en familj där byggprojekten var ständigt pågående under min barndom. Min morfar var och min morbror är genuint händiga människor och jag fick tidigt se att man kan göra vackra saker med händerna.

Att arbeta i trä kräver en annan typ av koncentration än skrivande och jag gillar att kombinera de båda hantverken. Trä är ett vänligt material, behagligt och levande. Men känslomässigt är min relation till trä paradoxal, lite som en djurvän som också äter kött. Jag gillar att arbeta i trä men känner samtidigt en spontan skepsis så fort någon ska hugga ner ett enda träd. Vi bor nära ett naturreservat och har skogen utanför dörren, så jag känner mig väldigt privilegierad som bara kan kliva rakt ut i den. Skogen är en lyx för mig. 

Foto: iStockphoto

Erik Eje Almqvist är journalist och var bland annat med och grundade magasinet Filter. I oktober 2020 gav han ut boken Hammare & Spik, en bok om formgivaren Enzo Mari, med ritningar på enkla möbler som kan snickras ihop med hammare, spik och standardbrädor.