Lundqvist Trävaru tar datorspel in i byggbranschen

Foto: Erik Cronberg

Lundqvist Trävaru i Piteå har nästan hundra års erfarenhet av att arbeta med trä. Företaget som en gång grundades som ett möbelsnickeri åt Försvarsmakten 1936 har idag tagit klivet ut i digitaliseringens värld för att effektivisera branschen, minska miljöpåverkan och göra det enklare för människor att förverkliga sina byggdrömmar.

Företaget som en gång grundades som ett möbelsnickeri åt Försvarsmakten 1936 har idag tagit klivet ut i digitaliseringens värld för att effektivisera branschen, minska miljöpåverkan och göra det enklare för människor att förverkliga sina byggdrömmar.

Träindustrin har ett starkt fäste i Piteå och Lundqvist Trävaru är en av aktörerna som varit med länge. Familjeföretaget har drivits sedan 1936, som möbelsnickeri, sågverk och hyvleri. Den nuvarande tillverkningen av byggsatser började efter en av de mörkaste händelserna i företagets historia: den stora branden 2004, då alla tillgångar plötsligt försvann över en natt. Idag har man tagit nästa stora kliv och hittat synergier utanför det vanliga verksamhetsområdet, nämligen i datorspelsvärlden. 

– Vi ville modernisera byggbranschen, som ibland kan uppfattas som grå och konservativ, och inspirerades av datorspelen som vi själva spelade under uppväxten, säger Samuel Holmström, nuvarande vd på Lundqvist Trävaru.

– Vi ställde oss frågan om det inte skulle kunna gå att bygga hus som i spel och resultatet blev att vi utvecklade ett system så kunderna själva online kan rita exakt det huset de vill ha. 

Grundidén var att förenkla för både kunderna och företaget, då en offert automatiskt ges direkt i verktyget. Men det var även ett effektivt sätt att minska miljöpåverkan. 

– Vi tar tillvara på så mycket som möjligt av träråvaran och nyttjar standardmåtten i branschen för att minimera vårt spill, säger Samuel.

– Genom det här systemet kan vi synka allt så att det passar med exempelvis isolering och minska spillet, och vi kan även räkna ut hur vi ska paketera bilarna på bästa sätt för att optimera transporterna. Dessutom vet jag ett år fram hur mycket vi behöver och kan beställa exakt den mängden träråvara. 

Lundqvist Trävaru ser flera fördelar med materialvalet. Trä är ett enkelt material att bygga med och det är även lätt att vårda.

– Bland det bästa man kan göra med trä är att bygga, det binder koldioxid under hela livstiden. Trä har också en speciell känsla som är svår att uppnå med andra material, säger Samuel. 

Se Samuel berätta mer om utvecklingsprojektet i filmen.