Skogsindustrierna ser flera positiva inslag i regeringens höstbudget, särskilt när det gäller investeringar i transportinfrastruktur och forskning. Det finns dock fortsatta behov för ytterligare insatser för att säkerställa att den svenska skogsindustrin kan fortsätta bidra till klimatomställningen och stärka Sveriges konkurrenskraft.
– Att regeringen i budgeten tar tag i den eftersläpande underhållsskulden för vägar och järnvägar är bra och efterlängtat. Nu är det viktigt att satsningarna också blir långsiktiga. Som Sveriges största transportköpare är vår bransch beroende av välfungerande transportsystem. Frågan om förbättrat väg- och järnvägsunderhåll över hela landet är en avgörande faktor för hela skogsnäringen, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.
I regeringens budgetproposition utökas budgetramen för transportinfrastruktur med 200 miljarder kronor. Förstärkningen ger Trafikverket finansiella möjligheter att ta itu med den omfattande underhållsskuld som Sveriges statliga vägnät och järnvägar idag dras med. Senare i höst väntas regeringen presentera sin infrastrukturproposition. Skogsindustrierna ser att det finns fortsatta behov av satsningar på underhållsskulden även i andra delar av transportsystemet. Framförallt behövs omgående investeringar i Sveriges isbrytarflotta för att säkra tillförlitliga sjöfartstransporter året runt, i hamnar över hela landet.
Forskningssatsningar på bioekonomi behövs
I höstbudgeten gör regeringen de största forskningsinvesteringarna någonsin. Skogsindustrierna välkomnar satsningarna som görs men ser också att de behöver kompletteras med forskningspolitiska prioriteringar som stärker svensk industris konkurrenskraft och bidrar till en hållbar grön omställning. Dessa prioriteringar bör innehålla ett forsknings- och innovationsprogram för bioekonomin som stärker den svenska biobaserade industrin.
– Forskningssatsningarna måste vara rejäla och riktas rätt. Innovation kopplad till skogen, skogens råvaror och processindustrin bär med sig stor potential för både miljö och ekonomi. Därför är det viktigt att regeringens kommande forsknings- och innovationspolitiska proposition tar fasta på ökade kunskaper kopplat till den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Beckeman.
Läs mer i Skogsindustriernas debattartikel om den kommande FoI-propositionen (Di Debatt 16/9)
Vindkraft och elförsörjning
Skogsindustrierna ser positivt på att regeringen i budgeten föreslår ett ekonomiskt stöd för kommuner som satsar på vindkraft. Regeringen har även meddelat att man avser att införa ersättning till närboende, som föreslogs i den s.k. Incitamentsutredningen. En sådan proposition behöver komma på plats.
– Mer fossilfri el behövs för att möta industrins behov. Skogsindustriernas medlemsbolag både producerar och konsumerar stora mängder el. En påskyndad utbyggnad av vindkraft och andra kraftslag tillsammans med förstärkt elnätskapacitet är något branschen välkomnar och vill bidra till, säger Viveka Beckeman.
Tidigare i år släppte industrins energisamarbete SKGS, där Skogsindustrierna ingår, en rapport om industrins elbehov. Den visade bland annat att industrins elbehov förväntas öka de kommande åren. För skogsindustrins innebär en ökning med en knapp tredjedel till år 2035.
Myndighetsanslag för cirkularitet och tillväxt i skogen
I budgeten ges Skogsstyrelsen ökade medel för implementering av ny EU-lagstiftning och ytterligare insatser i det fortsatta europeiska och internationella samarbetet. Skogsindustrierna menar att det även behövs riktade anslag för att kunna tillhandahålla rådgivning och främjande insatser för att öka tillväxt i skogen. Även Naturvårdsverket föreslås få ökade anslag för sitt arbetet med att främja en cirkulär ekonomi och implementering av EU:s lagstiftning för produkter och återvinning. Detta är något som redan tidigare har påpekats av flera branschorganisationer, däribland Skogsindustrierna, i ett brev till regeringen.
– På råvaru- och produktområdena finns det flera svåra och stora frågor som behöver lösas. Insatser för bättre tillväxt i de svenska skogarna och åtgärder som kan ge ökad cirkularitet av skogsbaserade produkter är två sådana saker. Därför är det angeläget attansvariga myndigheter har rätt resurser och kompetens, säger Viveka Beckeman.
Satsningar på förenklade tillståndsprocesser
Regeringen gör budgeten en rad olika satsningar på myndigheterna i syfte att snabba på och förenkla tillstånds- och tillsynsprocesser. Behovet av mer effektiva tillståndsprocesser är en grundläggande förutsättning för industrins utveckling och en fråga som Skogsindustrierna tidigare lyft på olika sätt.
– Effektivare tillståndsprocesser är nödvändigt för industrins utveckling, konkurrenskraft och för att vi ska kunna nå uppsatta miljömål. Det är positivt att regeringen ser det behovet och ger anslag i budgeten. Ännu viktigare är att det genomförs nödvändiga regeländringar för ett bättre system där resurser läggs på rätt saker, säger Viveka Beckeman.
Utmaningar med kväveoxidavgifter
Skogsindustrierna är bekymrade över att regeringen avser att bredda kväveoxidavgiften till att även inkludera soda- och lutpannor. Orsaken till att dessa enheter varit undantagna är att de inte har samma möjligheter att minska utsläppen. Dock bra att regeringen förstår de stora tekniska och ekonomiska skillnaderna och sätter dessa pannor i ett permanent eget kollektiv med full återföring.
– Om regeringen går vidare med avsikten om att ta bort undantaget för soda och lutpannor behöver vi arbeta tillsammans för att skapa ett fungerande system, säger Viveka Beckeman