Den svenska skogsindustrin är en avgörande kraft i den globala klimatomställningen och kan genom innovation och tillväxt utveckla den gröna bioekonomin. Det skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och Torgny Persson, chef forskning och innovation, i en debattartikel på DI Debatt inför regeringens kommande forsknings- och innovationsproposition.
En mer offensiv nationell politik för forskning och innovation är nödvändig för att stärka Sveriges konkurrenskraft gentemot andra länder. Det krävs för att skapa jobb, tillväxt och välstånd för framtiden. Forskning och innovation är också grunden för Sveriges förmåga att leda utvecklingen av en fossilfri ekonomi baserad på skogsbaserade material, produkter och lösningar. Detta är ett område med en enorm framtidspotential.
I Skogsindustrins Framtidsagenda har branschen enats om att öka våra insatser för att lösa dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Våra löften till 2040 är 30 procent ökad klimatnytta, helt fossilfria och återvinningsbara produkter – detta med fortsatt livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald än i dag.
Dessa utfästelser kräver självklart ambitiösa satsningar på forskning och innovation från näringslivet och från staten. En mer hållbar morgondag bygger på forskningsinvesteringar som görs här och nu. Skogsindustrins inspel till den kommande forsknings- och innovationspropositionen är därför dessa:
- Sverige behöver en kraftfull statlig satsning på forskning och innovation inom bioekonomin. Den samlade gröna näringen står i dag för 30 procent av Sveriges exportvärde och sysselsätter drygt 400 000 personer. För att utveckla och framtidssäkra bioekonomin behövs ett nytt forsknings- och innovationsprogram som samlar skogsnäringen, jordbruket, livsmedels-, kemi och textilindustrin. Detta är något som även föreslås i bioekonomistrategiutredningen. Tillsammans kan vi utveckla nya material och lösningar.
- Sverige behöver en långsiktig och stabil forsknings- och innovationsmiljö för framtidens processindustri Akademin utbildar nästa generations forskare och innovatörer. De senaste åren har vi sett en minskning av utbildnings- och forskningsmöjligheter inom området, och samtidigt har antalet etablerade forskare blivit färre i takt med pensionsavgångar. Därmed minskar också möjligheten att utbilda doktorander och studenter.
Det skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och Skogsindustriernas chef för innovation och forskning Torgny Persson, på Di Debatt.
Klicka här för att ta del av debattartikeln i sin helhet på Dagens Industris debattsida