Framtidens förpackningar

- aktiva, intelligenta, digitala

Foto: Emil Nordin

Framtidens förpackningar är intelligenta och aktiva. De kommer att interagera med konsumenterna och höja kvaliteten på innehållet.

  • Aktiva: Inom livsmedelsindustrin kommer vi se förpackningar med en modifierad atmosfär som aktivt påverkar livsmedlet genom att anpassa mängden kväve, syre och koldioxid så att varan håller sig fräsch och får längre hållbarhet.
  • Intelligenta: Intelligenta förpackningar kan berätta det mesta om innehållet: var det kommer ifrån, hur länge det har varit i förpackningen och så registrerar de faktorer i omvärlden som temperatur. Bra när man vill vara säker på att läkemedel hanterats rätt och en garanti på att en märkesvara är äkta.
  • Digitala: Med en elektronisk etikett kan vi digitalisera förpackningen, göra den interaktiv och spårbar. Etiketten fästs på förpackningen, sedan kan den via en mobilapp eller molntjänst ge konsumenten all slags information om produkten.

Intressant? På Soundcloud kan du lyssna på en pod om Smarta förpackningar Intelligent packaging - from brown boxes to high-tech

Smarta förpackningar en förutsättning

Se filmen om hur framtidens smarta förpackningar kan minska matsvinnet. FN har satt som mål att matsvinnet ska halveras till 2030. Att förändra konsumentens beteende är viktigast, men smartare förpackningar är en förutsättning för att vi ska kunna äta maten i stället för att slänga den!

Framtidens förpackningar minskar matsvinnet