
Ny laboratorieforskning visar att pappersfibern under gynnsamma betingelser tål att återvinnas upp till 25 gånger. Det är betydligt många flera gånger än de uppskattningar på 7-8 gånger som länge varit rådande. Återvinningsvärdet i pappersförpackningar skulle alltså kunna höjas, men det förutsätter effektivare processer för insamling, sortering och upparbetning till nya papper. Både bättre system och ny forskning och utveckling behövs.
– Vi vet att svaret på dagens klimatutmaningar växer i våra skogar, men det är en svindlande tanke att pappersfibern har förmåga att återvinnas så många gånger, kommenterar Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.
2020 samlades cirka 650 000 ton pappersförpackningar och tidningar in på återvinningsstationer över hela Sverige. Av det som konsumeras i Sverige återvinns 78 procent förpackningar och 90 procent av tidningar vilket är höga andelar. Men nu hoppas Skogsindustrierna att återvinningen av pappersförpackningar ska öka ytterligare.
– Vi hoppas att konsumenter blir ännu mer motiverade att återvinna. På så sätt kan vi få fibrerna i varje avverkat träd att räcka till mycket under lång tid, kommenterar Viveka Beckeman.
Färskfiber viktiga för livsmedelsförpackningar
Även att pappersfibrer kan återanvändas många gånger behöver kretsloppet också färsk råvara från skogen. Retur- och färskfiberbaserade förpackningar har olika egenskaper och kvalitéer, där färskfiber är mer lämpliga till vissa livsmedelsförpackningar för att möta kraven på produktsäkerhet.
Majoriteten av svensk massa och papper går idag på export till EU:s inre marknad. Tillskottet av färskfiber i Europa kommer huvudsakligen från de norska, svenska och finska skogarna i norr medan mycket av återvinningen sker nere på kontinenten.
Sammanfattning av forskningsrapporten
I rapporten Recyclability of cartonboard and carton (länk Rapporten i sin helhet) av Dr Rene Eckhart (nov 2021) slås det fast att fiberbaserat paketeringsmaterial kan återvinnas åtminstone 25 gånger utan att förlora sina rörliga och svällande egenskaper.
I sin forskning har Dr Eckhart studerat materialets styrka, hållfasthet och svällningskapacitet. Resultaten visar att vikkartonger av papper och kartong representerar en mycket hållbar förpackningslösning som kan återvinnas många gånger. Antalet återvinningscykler begränsas idag bland annat av bristande returpappersinsamling och de förluster som uppstår vid rengöring av fibermaterialen.