Yogapaviljongen – en oas mitt i stan

Foto: Erik Cronberg

I Vasaparken mitt i Stockholm ligger Yogapaviljongen – en plats för yoga, mindfulness och andra lugna aktiviteter. Paviljongen är ett resultat av ett medborgarförslag och är designad och placerad på ett sätt så att den smälter in och bevarar parkens värdefulla grönska. 

Efter ett medborgarförslag till Stockholms stad inleddes bygget av en yogapaviljong i Vasaparken under november 2020. Ett halvår senare stod den klart – en öppen träbyggnad som ger plats för avkoppling och reflektion, högt belägen i den gröna parken och med utsikt över den livliga staden. 

Det har alltid varit viktigt i tätbebyggda områden att man har platser utomhus att samlas på, säger Johanna Jarméus, landskapsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

I skenet av att stadsmiljön i Stockholm förtätas med byggnation och fler invånare blir parkerna viktigare. Människor vistas och umgås mycket mer i utemiljön och behovet för trivsamma uterum har därför ökat.

Stor omsorg har lagts på snickeridetaljerna, och konstruktionen är huvudsakligen gjord av svensk kärnfuru. Målet med materialvalet var att uppnå en varm känsla, hög kvalitet och så låg klimatpåverkan som möjligt.

Det är viktigt att vi skapar platser där vi kan vara i grönskan utan att förta eller förstöra den. Trä samspelar väl med vegetationen och ger ett intryck av värme och mjukhet, det bidrar till känslan av en vänlig plats.

Yogapaviljongen är ett samarbete mellan Nyréns Arkitektkontor, Norrmalms stadsdelsförvaltning och Linjon snickeri, som också var träleverantör.

Trä kan hålla väldigt länge, men är ju också ett miljövänligt material för en byggnation som inte behöver hålla i hundra år. 

Responsen från allmänheten har varit fin och Yogapaviljongen kvalificerade sig som en av finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2022. Juryns motivering löd:

"Ett nytt bidrag i parken i form av en installation och ett rum som erbjuder både rörelse, ro och eftertanke. Paviljongen är byggd helt i trä, spännande placerad på en kulle i Vasaparken och den sträcker ut sig över en kant. När mörkret infaller bjuder den perforerade fasaden på ett skimrande ljusspel, som en lykta i parken.

Se mer om Yogapaviljongen i Vasaparken i filmen här.