AB Hilmer Andersson har funnits i fyra generationer. Sågverket, som är beläget i värmländska Lässerud, drivs idag av de tre syskonen Nils, Kari och Karl Andersson. Omsättningen ligger på runt 900 miljoner kronor, men det är en kapitalintensiv bransch med stora investeringar i maskiner och produktionsanläggningar.
– Vi vill ta vara på så mycket som möjligt av trädet. På det sättet kan vi bidra till den gröna omställningen säger Hilmer Anderssons vd Kari Andersson.
Av den totala produktionen går cirka 30 procent till andra industrier, som i sin tur tillverkar emballage, limträ, paneler eller andra produkter. Återstående 70 procent förädlas vidare på plats till virke för byggmaterial.
– Våra produkter används inte minst i industriell produktion där man med tydliga processer lyckas öka effektiviteten och minskar materialsvinnet, säger Kari Andersson och fortsätter:
– Att få driva familjeföretaget är en fin känsla. Samtidigt känner man ett stort ansvar för bygden. Vi är trots allt förvaltare av ett arv.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Skogsindustrin är en viktig näring. Företagen här bidrar till att skapa jobb och framtidstro. På många sätt är det skogen som gör det möjligt att leva och bo här, säger Kari Andersson.
I varje värmländsk kommun finns en eller två sågar, pappers- och pappersmassabruk, emballageföretag, avverkning, transporter, maskinunderhåll, åkerier och mycket mer. Listan kan göras lång. Dessutom skapar skogsindustrin en stark sammanhållning i regionen.
– Det är inte bara vi som dagligen arbetar med skogen och dess produkter som bidrar till gemenskapen. Här räknas även alla små och stora skogsägare in. Vi gör det tillsammans, säger Kari Andersson och fortsätter:
– Vi känner att vi tar hand om skogen och nyttjar den på ett sätt som möjliggör den gröna omställningen. Vi tar vara på alla delar av trädet och återplanterar mer skog än vi tar ut. Att minska beroendet av fossila råvaror och samtidigt bidra till den gröna omställningen gör oss stolta.
Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Det första och viktigaste är en helhetssyn på skogsbruket. Både på nationell nivå och inom EU. Politiker tenderar att fokusera på enskilda delar: klimatet, skogen, industrin eller marknaden. Men de är alla beroende av varandra. Att tala för Sveriges skogsbruk i EU är avgörande, men det kräver att våra politiker har kunskap om hur det faktiskt fungerar för att fatta rätt beslut.
Ett annat problem är att Sverige ofta går längre än vad som krävs vid implementering av EU-regler.
– Vi har någon slags vilja att vara ”bror duktig” inom EU. Men när andra länder inte agerar på samma sätt påverkar det vår konkurrenskraft. Vi måste få konkurrera på lika villkor. Politiker, visa intresse, lär er och lyssna. Vi inom skogsindustrin kan hela kedjan – från skogen, via industrin till marknaden. Det är ett komplext system men det är också en nyckel till en hållbar framtid.