Skogsindustrierna är positiv till att Naturvårdsverket med denna vägledning försöker förtydliga vad som gäller vid användning av massor vid anläggningsändamål.
Dagens utkast till vägledning är dock för omfattande och riskerar där med att bli svårläst, som i sin tur riskerar att återanvändningen av material inte främjas. Vägledningen omfattar alla typer av avfallmassor och därför vore det önskvärt med en tydligare kategoriindelning med tydliga definitioner som bidrar till en lättare tolkning. Vi utgår från att denna vägledning är tänk att vara digital och kommer att uppdateras och vidareutvecklas. Med en funktionell struktur kan det göra vägledningen mer användbar för både myndigheter och näringsliv. En digital vägledning förväntas också uppdateras samt ha en bra sökfunktion.
Skogsindustrins processer kommer även framöver att genera askor, grönlutsslam, avloppsslam och kalkhaltiga material med mera. Det är viktigt att vi kan hitta avsättning för materialen och där det är lämpligt kan nyttiggöra dem. Skogsindustrierna bejakar den cirkulära ekonomin där vi ser vår bransch som en naturlig del både med vår förnybara råvara och återvinningsbara produkter. Branschen arbetar aktivt för att ytterligare öka värdet på rest och biprodukter. Där det är möjligt ur miljömässiga aspekter ser vi positivt till att även det som i något läge klassas som avfall tas tillvara och kommer till nytta.
Sammanfattande synpunkter
- Vägledningen är för omfattande och behöver kortas ner
- Utveckla ett avsnitt med definitioner
- Lägg till konkreta exempel i vägledningen
- Skilj på material med hög eller låg risk
- Positivt med platsspecifik riskbedömning
- Undvik dubbelreglering av REACH-klassade massor