Formbart och slitstarkt papper av 100 procent träfibrer som kan ersätta plast

Emma Hellqvist, Account Executive BillerudKorsnäs

Namn: Emma Hellqvist

Gör: Account Executive på Billerud

Älskar jobbet därför att: "Man ser dagligen rapporter om nedskräpning, plast i haven, koldioxidutsläpp och ökade klimatförändringar. Biobaserade material är superviktigt så mitt jobb är verkligen viktigt på riktigt. Min arbetsplatsmåste leva efter mina egna värderingar!"

 

Foto: Oskar Omne

FibreForm är ett material till 100 procent gjort av träfibrer. Det har en unik formbarhet och slitstyrka och har stor potential att byta ut många typer av plastförpackningar. Materialet är framtaget av Billerud, en av världens ledande producenter av förnybara förpackningar.

Billeruds material FibreForm är på många sätt unikt – berätta!

– FibreForm har faktiskt funnits i tio år men först nu börjar vi se en riktig efterfrågan på det. Materialet är ett kraftpapper som är väldigt formbart till skillnad från vanligt papper och kartong. Fokus när det togs fram var att skapa ett hållbart, förnybart material som kan minska mängden plast i förpackningar.

Varför boomar det nu?

– Materialet såg man nog som häftigt redan då, men få varumärkesägare tyckte att det var värt att satsa på material dyrare än plast för tio år sedan – oavsett hur hållbart det var. Men under de senaste 1–2 åren har det hänt något. Allt fler inser att de måste minska plastanvändandet. I dag är det helt enkelt värt att betala mer för att kunna kalla sig hållbar.

Vad kan ni göra av materialet?

– Framför allt mattråg som exempelvis påläggsförpackningar. På Ica, bland andra, kan du gå in och köpa ditt skinkpålägg i en förpackning av FibreForm. På senare tid har vi upptäckt ytterligare en viktig och bra egenskap hos materialet och det är dess seghet – det är otroligt slitstarkt. Därför har vi exempelvis utvecklat band som sätts runt bananklasar för att ersätta plastpåsen. Pappersbandet måste vara supertåligt eftersom bananerna packas på andra sidan jorden – ofta i väldigt fuktiga länder. Få papper klarar sådana omständigheter. På detta område tror jag vi kan se mycket mer utveckling av FibreForm framöver.

Vad ser du mer i framtiden för FibreForm?

– Just nu jobbar vi exempelvis med en champagnehatt. I dag tillverkas de i aluminium och aluminiumbelagd plast. Det coola är att man kan börja jobba med vårt material direkt i existerande maskinlinjer så vi testar detta just nu tillsammans med ett franskt champagnehus. Annars ligger mycket fokus på att hitta rätt maskiner som kan göra materialet ännu bättre, som kan jobba med olika formningstekniker, etc. Vårt hopp är att ta oss in på single use-marknaden.

Vad är den mest brinnande frågan att lösa just nu för att bli kvitt plasten?

– Fossilfria barriärer, alltså den tunna skyddshinnan i plast som fortfarande finns i många förpackningar. Det är ett av Billeruds stora forskningsområde just nu. Och varför inte ett återvinningssystem som klarar barriärer?