KRÖNIKA: Vi måste cirkulera mera

Foto: Björn Leijon / Emil Nordin

Jag är barnsligt förtjust i att göra orddelen på högskoleprovet och gör den så fort den kommer ut i någon av dagstidningarna. För något år sedan dök begreppet ”stoppa strumpor” upp. Varje år är det ett antal ord som jag tycker är riktigt ovanliga, men stoppa strumpor studsade jag till över eftersom jag tyckte att det var så lätt.

Det vet väl alla vad det betyder?
Sedan började jag fråga runt och insåg att det är förvånansvärt många unga som inte hade någon aning. ”Stoppa var då?” var en motfråga jag ofta fick.

Jag kan faktiskt laga mina strumpor, alltså stoppa dem, även om jag inte gjort det sedan jag pluggade i Lund. Men det får man tydligen inte lära sig i slöjden längre.

Vi har en hel del att lära av tidigare generationer vad gäller cirkularitet. Idag har vi avancerade system för återvinning men jag tror att vi alla i västvärlden måste ta oss en funderare kring hur vi lever och konsumerar. Det absolut sämsta för klimatet är när det produceras produkter som slängs utan att användas, eller som inte används så länge som det går. Här tror jag att de flesta av oss är syndare. Vi köper hem mat som vi inte äter upp. Vi köper kläder som sedan blir liggande i lådan eller som slängs efter ett hål.

Allt det här var främmande för bara några generationer sedan. Under stora delar av 1900-talet åt man upp all mat som producerades och kläder lagades, syddes om och ärvdes vidare. Jag är otroligt glad över att vi i Sverige har byggt upp ett välstånd som möjliggör jämställdhet, som gör att alla kan få gå i skolan, ger oss fri sjukvård, ger alla barn fri tandvård med mera. Men baksidan är att vi har förlorat kunskap om hur man förvaltar och tar hand om det vi har, att vi överkonsumerar och tär på jordens resurser mer än vad vi borde. Om hela världen ska kunna bygga välstånd, måste vi i västvärlden börja hushålla mer med resurserna. Här kan vi alla bidra, som individer – men även industrin.

Inom skogsnäringen har det hänt mycket på återvinningsfronten. En kartong kan idag återanvändas upp till 25 gånger, och det pågår mycket forskning kring hur återvinningsbarheten kan öka ytterligare. Det finns dock mycket mer att göra, både vad gäller att ta fram produkter som kräver mindre råvara och som går ännu lättare att återvinna, och inte minst inom träbyggandet. Idag är det oftast lättare att riva ett gammalt hus och bygga nytt än att reparera och bygga om. Det måste vi ändra på. Vi måste bli bättre på att återanvända material, att bygga till och bygga om och branschen har ett stort ansvar.

Nästa vecka är det dags för Almedalen, för första gången sedan pandemin bröt ut, och Skogsindustrierna är på plats. På måndagskvällen kommer vi ha ett mingel på tema cirkularitet och jag hoppas att många vill göra oss sällskap så att vi tillsammans kan prata om hur vi minskar vårt klimatavtryck.