I natt avslutades förhandlingarna mellan kommissionen, parlamentet och rådet om EU:s förordning om naturrestaurering (Nature Restoration Law). Skogsindustrierna anser att överenskommelsen hade behövt vara mer balanserad och uppmanar den svenska regeringen att istället försöka hitta den balansen i den svenska implementeringen.
– Det är förvånande, efter den kaotiska lagstiftningsprocess och dramatik som varit i parlamentet, att den överenskomna texten saknar omfattande ändringar och förbättringar. I grund och botten är åtgärder för att återställa natur och förordningens syfte bra. Det är också i linje med Skogsindustrins Framtidsagenda om att skapa mer livskraftiga skogar med hög biologisk mångfald. Men det trilogförhandlingarna landat i nu, lämnar däremot en hel del i övrigt att önska, säger Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna.
Skogsindustrierna har tidigare kritiserat lagstiftningen för att vara otydlig och obalanserad gentemot andra samhälleliga mål. En viktig kritik är fortfarande att lagstiftningen inte tar tillräcklig hänsyn till skillnader mellan medlemsstaterna. Särskilt mot bakgrund av att medlemsländerna gör olika tolkningar av habitatdirektivet, och skiljer sig åt vad gäller historisk markanvändning och system för att bevara och främja biologisk mångfald.
Rådet har bidragit till att klargöra viktiga frågor, så som principen om icke-försämring och processen för kartläggning av naturtypernas status. Jämfört med kommissionens ursprungliga förslag får medlemsstaterna något större flexibilitet att genomföra förslaget. Detta är positivt eftersom det ger medlemsstaterna större utrymme att anpassa skogliga indikatorer och avvägningar om återställning av naturtyper på områden där de inte finns idag.
– Trots att lagstiftningen blivit bättre ser vi, i ett svenskt perspektiv, ändå en risk för stora samhällsekonomiska konsekvenser på grund av begränsningar i markanvändningen som särskilt drabbar skogsbruket. Parlamentet och många medlemsstater har kritiserat bristen på hänsyn till andra samhällsmål, som tillgång till förnybara råvaror och förslaget kan göra det svårare att nå klimatmålen. Men det har tyvärr haft liten betydelse för resultatet i trilogen, säger Mårten Larsson, ansvarig för EU-skogsfrågor hos Skogsindustrierna.
Regeringens ansvar att förordningen genomförs på ett balanserat sätt
Bristande hänsyn till andra politiska mål kan minska acceptansen för förordningen och försvåra tolkning och genomförande av lagstiftningen i medlemsstaterna.
– Skogsindustrierna uppmanar regeringen att se till så att lagstiftningen genomförs på ett balanserat sätt. Exempelvis genom att närma sig övriga EU-länder i bedömningar av naturtypernas status och behov av att återställa naturtyper i områden där de inte finns idag. Medlemsstaterna kan också dra nytta av en gemensam förståelse för hur man väljer effektiva restaureringsåtgärder, balanserade mot andra politiska mål. På så vis kan man återställa naturen och få upp farten i klimatomställningen, och samtidigt minska de negativa effekterna på samhället, så som störningar av konkurrensen på den inre marknaden, säger Mårten Larsson.