Sara kulturhus tar skogen till staden

Foto: Erik Cronberg

Mitt i Skellefteå tornar Sara kulturhus upp sig – en av världens högsta träbyggnader. Kulturhuset, som brusar av energi och kreativitet, inhyser sex scener, ett hotell och flera restauranger. 

Sara kulturhus öppnade sina portar i september 2021 och är en social mötesplats för konst, kultur och arbetsliv. Byggnaden är ett resultat av en tävling som vanns av arkitektbyrån White Arkitekter och är i huvudsak byggd av trä för att knyta an till stadens långa träbyggnadstradition. Råvaran kommer från skog i regionen och även de 205 modulerna som utgör hotellrummen är framtagna lokalt och producerade några mil norr om staden. 

Bygget toppade Byggfaktas lista över de hetaste byggprojekten i Norrland och tanken var att skapa ett stort och flexibelt hus som kan stå värd för större kongresser, galor, konserter och utställningar – för att bidra till kommunens utveckling och målet att växa till 90 000 invånare.

– Det nya kulturhuset har satt Skellefteå på kartan och många som bor här känner en stolthet över att ha en så här fin byggnad i sin stad, säger Therese Kreisel, verksamhetschef för plan samhällsbyggnad på Skellefteå kommun. 

Tillsammans med lokala och internationella aktörer inom byggteknik och energi var målet att skapa ett miljövänligt, hållbart och energieffektivt hus, vilket gjorde valet av trä självklart. Att stommen och fasaden präglas av trä går också i linje med kommunens träbyggnadsstrategi och ambitioner kring hållbart byggande. Under sin livstid förväntas Sara kulturhus binda 9 000 ton koldioxid. 

– Trä är inte bara bra ur ett hållbart perspektiv, det bidrar också till en härlig känsla. Ljuset och interiören blir varmare, och höga ljudnivåer dämpas, säger Therese.

Byggnaden har bland annat vunnit International Award for Wood Architecture 2022, Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018 och nominerats till WAF 2018 och MIPIM Awards 2018 i kategorin Best Futura Project. 

Se mer om och lyssna till tankarna bakom Sara Kulturhus i filmen här.