"Gynkjolen värnar min integritet – och vår planet"

Foto: MeCovers
Giselle Essé Hyvönen är mamma till den hållbara gynkjolen av träfiberviskos.

Under en koncentrerad period av mitt liv genomgick jag många gynekologiska undersökningar. Efter att ha klätt av mig på underkroppen och satt mig i gynstolen otaliga gånger tröttnade jag på att känna mig så utsatt och exponerad.

Det spelar ingen roll hur bra din gynekolog, urolog eller läkare är – många känner sig väldigt obekväma i den typen av situationer. Under den här perioden föddes idén till gynkjolen, som ett verktyg för att värna min integritet.

2017 fick jag och mina kollegor Karin Vangstad och Helena Levin den första prototypen och känslan var helt fantastisk! Jag hade bollat idén fram och tillbaka med min läkare och hon gillade att kjolen var konstruerad med en flärp som täcker underlivet när du särar på benen. Hon höll också med om att vi kunde ha en bättre dialog eftersom jag inte var lika besvärad över att ligga i gynstolen när jag kunde dra för flärpen för underlivet när vi skulle diskutera undersökningen.

Hållbarhet är otroligt viktigt för oss, så att gynkjolen skulle göras av skog var en självklarhet. Tillsammans med Henrik Nedéus på Cellcomb i Säffle bestämde vi att den skulle tillverkas av en träfiberviskos. Det var också viktigt för oss att den gjordes i ett "pappers­material" så att den skulle kunna fungera som en pappershandduk för att torka upp eventuella vätskor från undersökningen.

I dag bränns engångsprodukter inom sjukvården och så kan det inte fortsätta. Vårt företag kan inte ändra systemet, men vi hoppas att sjukvården snart får hårdare hållbarhetskrav när det gäller inköp av engångsprodukter. Den träfiberviskos som vi använder kan till stor del materialåtervinnas och vi arbetar ständigt med att utveckla produkten så att den blir helt återvinningsbar.

Att kunna erbjuda våra kunder en hållbar och förnyelsebar produkt känns bra i magen. Min tioåring är superengagerad i dessa frågor och han brukar säga att "mormor har inte förstått, men jag har förstått att det är min värld och min framtid det handlar om". Och det är ju precis så det är – att jobba med hållbarhet borde vara en självklarhet!