6 coola innovationer som river barriärer

Skogsnäringen och förpackningsindustrin jobbar hårt för att ta fram fossilfria vätskekartonger.

 

Enligt ett riksdagsbeslut ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2030. Dagligvaruhandelns gemensamma mål är att alla plastförpackningar ska vara fossilfria till samma år. Det här ställer förstås krav på förpackningsindustrin, som måste ställa om sin produktion. Och mycket händer redan på området.

Ett aktuellt exempel hittas hos Paper Province, ett företagskluster inom skogsbaserad bioekonomi som drivs av ett hundratal medlemsföretag. Före jul gick startskottet för en testbädd för fossilfria laminat, där tre branschaktörer samarbetar för att utveckla nya förpackningslösningar. Satsningen finansieras av Vinnova och har som mål att flera biobaserade och nedbrytbara livsmedelsförpackningar ska få se dagens ljus inom tre år.

Att både forskare, kartongproducenter, bioplasttillverkare, tryckerier och flera stora varumärken är inblandade i projektet får ses som ett bevis för det stora intresset för gröna innovationer inom förpackningsområdet.

 6 coola innovationer som river barriärer:

 

1. Ecoflex från BASF
Världens största kemikalietillverkare, tyska BASF, har tagit fram ett komposterbart plastmaterial som kan användas i vätskekartong. Ecoflex heter materialet och det tillverkas av bland annat trä, majs och potatis.

2. Combibloc Signature Pak
I förpackningen Signature Pak från SIG Combibloc har de använt träråvara för att tillverka polymererna till lamineringen. Förpackningen utsågs till "Bästa kartong" på Beverage Innovation Award 2017.

3. Växtbaserad kartong från Tetra Pak
Tetra Pak var tidiga med att lansera en dryckeskartong som tillverkas helt av växtbaserade och förnybara material: Tetra Rex. Bioplasterna i kartongen kommer från sockerrör.

4. Pappersflaska från BillerudKorsnäs
BillerudKorsnäs driver ett innovationsprojekt för att ta fram världens första helt återvinningsbara pappersflaska för kolsyrade drycker. Flaskan tillverkas av träfibermassa som torkas under högt tryck i en sluten form och väntas finnas på marknaden inom ett par år.

5. Nedbrytbar kaffebägare från Huhtamäki
Finska Huhtamäki har lanserat en 100 procent nedbrytbar pappersbägare för varma och kalla drycker, som heter Future Smart. Kartongen i bägaren och bägarens fuktbarriär består av ett växtbaserad polyetenmaterial.

6. Arlas bägare för crème fraiche
Arla har tagit fram en kartongförpackning för alla sina crème fraiche i storleken två deciliter. I stället för aluminiumbarriär används plastförstärkt pappersfolie och locket består till största del av återvunnen petplast.