
Regeringen drar igång ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom bioekonomi. Programmet kommer etableras i nära samverkan med näringslivet. Dessutom inrättas en forskarskola för bioekonomi. Skogsindustrierna ser de nya satsningarna som viktiga delar i den fortsatta utvecklingen av en cirkulär och hållbar bioekonomi.
– Det här är verkligen välkomna satsningar av regeringen på forskning och innovation inom bioekonomin. Sverige har en stor potential att leda den globala utvecklingen av cirkulära och hållbara lösningar baserade på förnybar och fossilfri råvara, säger Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna.
Vid regeringens sammanträde den 6 mars beslutades att ge det statliga forskningsrådet Formas i uppdrag att finansiera ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom bioekonomi inklusive skog. Det inkluderar etableringen av ett programkontor med näringslivsföreträdare. Formas får även i uppdrag att utforma ett förslag till en forskarskola inom bioekonomi som kan starta 2026.
Det nya programmet aviserades redan i regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition. Programmet har kommit till efter ett gemensamt initiativ av Skogsindustrierna tillsammans med LRF, Livsmedelsföretagen, IKEM och TEKO.
– Från industrin ser vi fram emot att samverka med Formas kring dessa viktiga uppdrag. Satsningarna kommer att skapa en bra grund för stärkt konkurrenskraft, innovation och beredskap i den svenska bioekonomin – från skogs- och jordbruk till processer, produkter och material. Svensk bioekonomi behöver långsiktiga och sammanhållande forsknings- och innovationssatsningar för att behålla sin internationellt starka position inom området. Det här är kraftfulla satsningar i rätt riktning, säger Torgny Persson.
Forskningssatsningar på bioekonomi är i linje med skogsindustrins Framtidsagenda. Till 20240 har branschen satt upp löften om att öka klimatnyttan med 30 procent, att alla produkter ska vara helt fossilfria och återvinningsbara samt att Sverige ska ha livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald. Starka gemensamma forskningsprogram och rätt prioriterad forskning är två av branschens forskningspolitiska prioriteringar.