Bra intention med ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk

Foto: Ola Kårén vinterskog

Skogsindustrierna ser att det finns flera viktiga förslag till förtydligat regelverk i delbetänkandet av skogsutredningen. För att fullt fungera måste fortsatt hantering av förslagen ske samordnat med andra regelfrågor för svenskt skogsbruk, som är under utredning just nu.

Bland de förslag som den särskilde utredaren Göran Örlander presenterat lyfts ersättning till skogsägare fram som en central fråga. Skogsindustrierna betonar vikten av att detta utformas rättssäkert och tydligt för att undvika nya problem.

– Förslaget om förtydligad ersättningsrätt är efterlängtat. Rådande situation är orimlig. Markägare måste känna en trygghet i att om staten fattar beslut om att stoppa eller begränsa skogsbruket så kommer skogsägaren att få en ersättning. Det är viktigt för att skogsägare ska våga investera i både tillväxt och naturvård, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna och fortsätter:

– Ersättningsrätten är även viktig för industrin. Rådande osäkerhet riskerar att leda till lägre aktivitet och mindre investeringar i skogsbruket, och därmed mindre råvara till industrin. Det får heller inte ses som ett verktyg för att driva på en ökad avsättning av skogsmark. Effektiv naturvård handlar inte bara om att låta skog stå passivt, utan om att aktivt främja dess olika värden.

Skogsindustrierna pekar också på de otydligheter som den senaste rättsutvecklingen inom skogsbruket har medfört. Dagens överlappande och delvis motstridiga regelverk skapar osäkerhet för skogsägare, industrin och andra aktörer. 

 En central utmaning för utredningen är att hantera att skogsbruket idag styrs av både skogsvårdslagen och miljöbalken, som ibland verkar i motsatta riktningar. Det har gjort att skogsbruket alltmer behandlas som en tillståndspliktig verksamhet, vilket försvårar långsiktiga investeringar och skapar osäkerhet för många. Skogsutredningen är en del av en helhet där arbetet i miljömålsberedningen och den pågående artskyddsutredning är andra viktiga delar. Vi behöver en tydlig och sammanhållen skogspolitik som harmoniserar klimat, tillväxt och biologisk mångfald, säger Magnus Berg.