Boverkets förslag om införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan är inte tillräcklig ambitiösa.
– De gränsvärden som föreslås för 2025 kan branschen uppnå redan i dag. Kraven måste vara skarpare, menar Anna Ryberg Ågren, direktör på Svenskt Trä.
Hallå där Anna Ryberg Ågren, i ert remissvar avseende förslaget till gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan uttrycker ni att de föreslagna kraven är för lågt ställda. Varför?
– Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för ungefär 20 procent av de nationella utsläppen av växthusgaser. Den sjätte utvärderingsrapporten från FN:s klimatpanel från 2023, visar att klimatet på jorden förändras allt snabbare. För att vända den utvecklingen krävs det att utsläppen minskar väsentligt här och nu. Att det införs gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan är jättebra och ett steg i rätt riktning. Men med tanke på det akuta läget och den potential som finns att minska Sveriges klimatutsläpp i samhällsbyggnadssektorn, borde gränsvärdena styra sektorn i rätt riktning på ett mycket tydligare sätt.
Hur skulle Svenskt Trä vilja att gränsvärdena fungerade istället?
– För det första tycker vi att gränsvärden ska införas snarast möjligt, och att de redan från start ska vara mer ambitiösa. Vi anser också att gränsvärdena bör skärpas i tätare intervaller än vart femte år, åtminstone initialt för att få en brantare minskningskurva till 2030. Det måste också finnas en långsiktig plan fram till 2045 för att koppla utvecklingen mot Sveriges klimatmål. Därutöver föreslår vi att det införs en incitamentsmodell som premierar de byggnader som går längre än vad som krävs.
Dessutom anser vi att biogen inlagring av kol måste redovisas i klimatdeklarationerna.
(Förklaring: Biogen inlagring av kol innebär att byggnader i trä fortsätter att lagra kol under hela byggnadens livslängd, och fungerar som en kolsänka, vilket har en stor betydelse för att nå klimatmålen.)
Du kommer att vara i Almedalen och delta på seminariet ”Vägval klimatet - samhällsbyggnadssektorn som nyckel till klimatmålen”. Vad kommer ni att prata om?
– Vårt samtal kommer handla om det här förslaget till gränsvärden från Boverket, och hur regering och riksdag nu väljer att ta det vidare. Det blir lite av ett vägval för klimatet. Vi behöver politisk handlingskraft för att styra sektorn i rätt riktning snarare än att skjuta problemet på framtiden!
Vill du läsa hela Svenskt Träs remissvar? Klicka här för att komma till Svenskt Träs hemsida.
Svenskt Trä och Träbyggnadskansliet arrangerar tillsammans seminariet ”Vägval klimatet – samhällsbyggnadssektorn som nyckel till klimatmålen” under Almedalsveckan, onsdagen den 26 juni, kl. 08:00 – 08:50 på S:t Hansgatan 21, läs mer här.