Expertgruppen för Miljömålsberedningen (MMB) borde ha en central och aktiv roll för att beredningen ska kunna åstadkomma gedigna, genomarbetade och genomförbara politiska förslag. Tyvärr lider MMB av systematiska brister och vi kräver ett omtag, skriver medlemmar i expertgruppen för Miljömålsberedningen på Di Debatt.
Produkter från skogen erbjuder en del av lösningen på hur vi ska kunna fasa ut fossil energi och fossila produkter. Sverige behöver av dessa skäl en enhetlig politik och en offensiv vision för den svenska skogen. Det är fullt möjligt att uppnå. Men det arbete som bedrivs i Miljömålsberedningen leder tyvärr inte till detta och står i stark kontrast till regeringens tydliga ambition att svenskt skogsbruk ska utvecklas. Vi som experter i utredningen menar att det krävs ett omtag i arbetet.
Miljömålsberedningen (MMB) är en parlamentariskt sammansatt utredning där nuvarande beredning fick sitt uppdrag av den förra regeringen. Beredningen arbetar för närvarande med två primära frågor; 1) hur Sverige ska leva upp till EU:s krav på insatser för biologisk mångfald, samt 2) hur Sverige ska leva upp till höjda åtaganden för nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF).
Inom beredningen finns ett sekretariat som utarbetar underlag och förslag. Till MMB finns även en expertgrupp knuten, som består av representanter för akademin, näringarna och miljöorganisationer. Vi som undertecknar denna artikel är alla representerade i expertgruppen, och har därför förstahandserfarenhet av arbetet i MMB.
MMB:s uppdrag innebär en möjlighet att hitta breda politiska överenskommelser och därigenom överbrygga många av de konflikter som finns kopplat till skogen. Det kräver dock ett arbetssätt där man utgår från vad en majoritet av riksdagen vill i dessa frågor och att beredningsledamöterna får ta del av alternativa handlingsvägar, synsätt och tolkningar.
Expertgruppen borde härvid ha en central och aktiv roll för att beredningen ska kunna åstadkomma gedigna, genomarbetade och genomförbara politiska förslag. Expertgruppen har dock getts bristande och ibland obefintliga förutsättningar att bidra med kompetens till beredningens arbete. Istället för konstruktiv dialog med expertgruppen så har såväl beredningens ledamöter som expertgruppen gång efter gång ställts inför fullbordade faktum och färdiga förslag av beredningens sekretariat. Ledamöterna får aldrig en rimlig möjlighet att ta del av experternas inspel och tolkningar.
I somras skickade sekretariatet mitt under semesterperioden ut ett omfattande och komplext underlagsmaterial med uppmaning till expertgruppen att återkomma skriftligt med eventuella synpunkter bara några veckor senare. Såvitt vi förstår har våra förslag i mycket liten omfattning redovisats i det material som ledamöterna senare har haft att ta ställning till, trots att förslagen i många fall skulle tillgodose de politiska förväntningarna. Under hösten har expertgruppen involverats ytterst sparsamt.
Bristerna i beredningens arbete har inte varit tillfälliga, utan systematiska. Därmed riskerar förslagen också att bli bristfälliga, utan anknytning till hur verkligheten i den svenska skogssektorn ser ut. För att de aktörer som ska genomföra den beslutade skogspolitiken ska acceptera utfallet måste de också engageras i beredningen av lagstiftning och regelverk. Legitimiteten i beredningens arbete bygger just på den breda partssammansättningen. Men om dessa parter inte involveras på ett konstruktivt sätt devalveras legitimiteten snabbt.
Fortfarande är stora frågor om avvägningarna i skogen olösta. Samtidigt har ledamöterna inte fullt ut getts möjlighet att se alternativen i de frågor de redan hanterar. Det behövs därför ett omtag och regeringen bör ge MMB nya och uppdaterade direktiv, samt förändra beredningens struktur och instruktioner.
Först då kan vi få de breda överenskommelser och den långsiktighet den svenska skogen så väl behöver.
Magnus Berg, näringspolitisk chef, Skogsindustrierna
Robert Berg, skoglig specialist för hållbarhet & produktion, Stora Enso
Anna Cabrajic skogsekolog, SCA
Jonas Eriksson, medlemschef, Norra skog
Anders Grahn, generalsekreterare, Sveriges Jordägarförbund
Gunnar Lindén, naturvårdspolitisk expert, LRF Skogsägarna
Mats Nilsson, skogsvårdsspecialist, Holmen Skog
Jessica Nordin, hållbarhetschef, Södra Skogsägarna
Marie Wickberg, hållbarhetschef, Mellanskog
Samtliga undertecknare ingår i Miljömålsberedningens expertgrupp
Klicka här för att läsa debattartikeln på Dagens Industris debattsida.