Norra Skog är en skogsägarförening med 27 000 medlemmar, med verksamhet i Sveriges fyra nordligaste län. Vd Pär Lärkeryd tecknar bilden av en industri med kraft att göra skillnad som sätter sin prägel på lokalsamhället.
– Vi finns där skogen finns. I vår verksamhet jobbar idag 1 250 personer heltid på 50 orter, och vi expanderar ständigt. Förutom att vi skapar arbetstillfällen utanför storstäderna bidrar vi med mer än 7 miljoner ton CO2e i klimatnytta varje år, säger Pär Lärkeryd, och fortsätter:
– Norra Skogs klimatnytta är därmed nästan lika stor som de utsläpp som Sveriges totala persontrafik gör sig skyldig till. Det är ganska häftigt, och vi strävar efter att öka klimatnyttan ännu mer. Just nu pågår ett arbete där vi försöker minska våra egna fossila utsläpp, trots att de inte är särskilt stora i förhållande till den positiva klimatnytta vi gör. En åtgärd är att gå över till eltruckar.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– På flera sätt! Som jag ser det är den viktig ur fyra olika perspektiv. Den bidrar i lösningen på klimatfråga, till levande landsbygd, till Sveriges resiliens i kristider och till hela Sveriges välfärdsbygge. I till exempel Skellefteå pratas det gärna om nya gröna företag men det är lätt att glömma att det redan jobbar cirka 1 700 personer inom skogsnäringen där, säger Pär Lärkeryd.
Även på mindre orter har skogsindustrin en avgörande betydelse. Förutom att många är sysselsatta inom skogsnäringen är det egna skogsägandet utbrett. Flera verkstadsindustrier i regionen är dessutom kopplade till skogen. I Vindelns kommun skapas exempelvis hundra arbetstillfällen i en fabrik som tillverkar delar till skogsmaskiner och i Umeå tillverkas 25 procent av alla skogsmaskiner i världen — vilket innebär över 500 arbetstillfällen.
Om du fick önska dig någonting från politiken, vad skulle det vara?
– Frågorna om tillståndsprocesserna, att vi måste se till att inte överimplementera EU-lagstiftning, hur ersättning till skogsägare som undantar skog från brukande ska se ut – och jag tycker att det saknas en tydlig riktning i det politiska arbetet. Det blir många utredningar, men det saknas ett gemensamt tydligt mål om vad som egentligen ska åstadkommas!
För att räkna ut sin klimatnytta har Norra Skog använt sig av en modell som utgår från den koldioxid som medlemmarnas växande skog binder. Sedan adderas hur mycket kol som lagras i de produkter (till exempel brädor och pappersmassa) som tillverkas från Norra Skog-koncernen och dess medlemmar, och hur mycket fossila produkter som dessa ersätter. Därefter tas Norra Skogs egna utsläpp av växthusgaser, till exempel fossila transporter från skogsmaskiner och lastbilar, med i beräkningen. Med denna modell beräknades den totala positiva klimateffekten av Norra Skogs verksamhet för år 2023 till -7,3 miljoner ton CO2e. Mer om klimatnytta kan du läsa här på Norra Skogs webbplats.