Emilia Sandolf: Hållbarhetsspecialist på Stora Enso

Foto: Jon Lindhe & Fredrik Jalhed

Du har en master i industriell ekologi – hur kommer det sig?

– Jag var inte så sugen på att labba eller forska utan ville mer jobba med människor och hållbarhet. Industriell ekologi fokuserar på hållbara material och energiflöden och handlar om hur vi kan begränsa användningen av jungfruliga råvaror och minimera utsläpp. Jag har verkligen inte ångrat mitt val!  

Rekommenderar du någon kurs?

– ”Leadership for sustainability transition”, som handlade om systemförändringar, gav mig viktiga insikter om vilken roll jag själv kan ta för att skapa förändring i samhället. Det var otroligt inspirerande och en av anledningarna att jag sökte mig till en strategisk roll. 

Vad gör en hållbarhets-specialist?

– Jag jobbar med att göra våra produkter ännu mer hållbara genom ökad cirkularitet. Just nu undersöker jag olika återvinningssystem i Europa för att förstå hur vi ska designa våra produkter så att de kan återvinnas på alla marknader. Målet är att alla våra produkter ska vara tekniskt återvinningsbara 2030. Vi vill ge tillbaka mer till vår planet än vad vi tar.

Hur känns det att ha en experttitel?

– Jag får väl erkänna att det kändes lite läskigt till en början eftersom jag inte kände mig som en expert efter examen. Men ganska snabbt insåg jag att jag faktiskt är det!

Hur hamnade du på Stora Enso?

– Jag deltog i Female Leader Engineer, ett ledarskapsprogram för kvinnliga civilingenjörsstudenter. Av hundratals sökande valdes jag ut som en av 20 som fick chansen att gå programmet och tävla om en skräddarsydd traineetjänst. Jag gick till final och fick göra mitt examens­arbete på Stora Enso där jag fokuserade på hållbara återanvändbara förpackningar. Och på den vägen är det.

Har du något tips till dem som precis börjat plugga?

– Ha kul under utbildningen och engagera dig i kåren! Det kan vara väldigt jobbigt under de första åren och lite av en chock om man kommer direkt från gymnasiet. Jag kuggade mina tre första tentor och jag var ingen medelmåtta på gymnasiet. Men till slut så tar man examen och inser rätt fort hur mycket man faktiskt lärt sig.