Anna Palme: Specialist i cellulosateknik på Södra

Foto: Malin Arnesson & Christian Gustavsson

Vad gör en specialist i cellulosateknik?

– Jag jobbar med kvalitets- och processutveckling av dissolving­massa och framför allt med utveckling av Södras textilåtervinningsprocess ”Once more”. I mitt jobb försöker jag lösa de kvalitetsproblem som uppstår och tittar på varför de uppstått och vad kan vi göra åt problemen. Det kan vara problem som uppstår hos oss när vi använder en ny råvara, eller problem hos kunden som måste lösas.

Vad gör man av dissolvingmassa?

– Dissolvingmassa har en väldigt hög halt cellulosa och används för att skapa textilier. De textilier som vår massa främst används till är viskos och lyocell, alltså tyger gjorda av förnyelsebar råvara, som används till kläder, sängkläder, textilier eller täcken. Men dissolvingmassan kan också användas för möbeltyger, hushållsprodukter som disktrasor eller våtservetter.

Har det haft någon betydelse för dig vilken bransch du arbetar inom?

– Jag har alltid varit ointresserad av att jobba med oljeprodukter. I början av min utbildning var jag inne på bioteknik och läkemedelsbranschen men sent under min master svängde jag om och fokuserade på biobaserade material. Vi måste alla försöka ställa om till en mer hållbar värld och då känns det mer framtidsinriktat att arbeta med biobaserade material som skogsråvara.

Hur är det att jobba med textil­återvinning?

– Det är superroligt. Vi har ju tagit fram en helt ny process för att återvinna textilier vilket är ett stort steg. Projektet har varit otroligt spännande, kreativt och utmanande och vi har verkligen fått tänka utanför boxen.

Vad innebär det att jobba på en innovationsavdelning?

– Först och främst ska man tycka att problemlösning är roligt. Arbetet innebär både att lösa de utmaningar som uppstår i den dagliga produktionen och komma på förbättringar, men också att hitta på helt nya produkter eller användningsområden för massan. Det gäller att ständigt hålla sig uppdaterad och fördjupa sin kunskap och kreativitet genom att bolla idéer med människor inom företaget och utanför.

Saknade du något under din utbildning?

– Jag tycker att ingenjörs-utbildningar har alldeles för lite kontakt med närings­livet. Det är svårt att veta vilka roller som finns i branschen och hur man ska göra för att hamna på olika positioner. Jag önskar verkligen att vi hade fått göra praktik!