Anna Ottenhall: Handläggare på Vinnova

Foto: Ylva Sundgren

Du jobbar med att dela ut forsknings­pengar – berätta!

– Precis! Jag jobbar som handläggare på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Det innebär att jag får dela ut pengar, alltså statliga medel, för forskning och innovation till olika organisationer i Sverige. Just nu har vår myndighet cirka tre miljarder kronor årligen att dela ut till spännande projekt.

Till vilken typ av forskning kan pengarna gå?

– Det kan vara innovations- och forskningsprojekt som möter viktiga samhällsutmaningar till exempel inom bioekonomi, cirkulär ekonomi eller FN:s globala hållbarhetsmål för att nämna några exempel. Jag jobbar främst med industrifrågor, så har du en bra forskningsidé om ökad hållbarhet som kan stärka svensk industri är du varmt välkommen att komma in med en ansökan till någon av våra utlysningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får använda min bakgrund som civilingenjör för att främja forskning och teknik­utveckling som kan leda till ett mer hållbart samhälle – utan att vara den som bedriver själva forskningen. Vi behöver ställa om vårt sätt att konsumera men framför allt hur vi producerar material och varor. Målet är ju att vi ska kunna leva ett bekvämt liv och samtidigt lämna över en värld där kommande generationer ska ha det minst lika bra. Att få bidra till denna omställning är otroligt spännande.

Du valde att läsa en del av din master i USA – hur var det?

– Det var superkul! Jag pluggade på California Polytechnic State University i Kalifornien och det var väldigt spännande att få lära känna en ny kultur, bli bättre på engelska och hänga med internationella
studenter. Vädret var inte heller ett minus direkt. I efterhand kan jag ångra att jag inte stannade ett helt år.

Var din masterutbildning viktig för ditt nuvarande jobb?

– Absolut, jag har jobbat mycket mot biobaserade material bland annat. Under mastern fick jag bra kontakt med forskningsavdelningarna på KTH vilket ledde till att jag doktorerade hos en av dem. De kontakter jag skapade under min utbildning har jag kvar än idag – utan mitt nätverk hade mitt jobb varit mycket svårare.