Kläder av trä – om och om igen

Uttjänt textil får nytt liv och blir kläder igen med hjälp av fibrer från lövträ. Södra har utvecklat ett nytt cirkulärt koncept, OnceMore, världens första återvinningssystem som kan ta emot både bomull och polyester.

Har du kläder i din garderob som du sällan använder? Det är du i så fall inte ensam om. Vi konsumerar mer och mer textil varje år och använder textilierna under allt kortare tid visar siffror från Naturvårdsverket. I Sverige har inköpen av nyproducerad textil ökat sedan av 2000-talet från 10,7 kilo till cirka 14 kilo textil per person och år.

– Vi tycker att textil ska cirkuleras så länge som möjligt. Om du inte själv vill ha dina kläder är det jättebra att ge bort dem eller sälja via second hand. Men till slut, när de är för slitna att kunna användas, då gör vi gärna ny textil av dem, säger Åsa Degerman som är ansvarig för projektet OnceMore på Södra. 

Åsa Degerman, ansvarig för projektet OnceMore på Södra. Foto: Södra

I massapappersbruket i blekingska Mörrum blandas textiler, till exempel uttjänta lakan från hotell, med flis från lövskog. Resultatet blir en textilmassa som pressas till stora ark. Av den skapas fiber som sedan spinns till tråd och garn och på så sätt kan man tillverka ny textil. Processen utvecklas hela tiden, och Södras mål är att inom tre år kunna bearbeta 25 000 ton textilavfall och göra massa som består till hälften av återvunnet textilmaterial.

– Då räknar vi också med att kunna ta emot även färgade tyger och viskos. Utvecklingen går snabbt framåt, säger Åsa Degerman, och pekar på att kommande lagar från EU troligen lär påverka förutsättningarna för hur textil samlas in från hushållen och fördelningen mellan återvunna kläder och färska träfibrer i textilmassan. 

Redan idag finns kläder på till exempel kedjorna Lindex och Jack & Jones, tillverkade av massa från Södra.

– Vi ser ett stort intresse och nyfikenhet från textilbranschen. Många klädvarumärken strävar efter att utveckla sitt hållbarhetsarbete, sänka sina koldioxidutsläpp och bli bättre på cirkularitet, säger Åsa Degerman.

Södras koncept OnceMore är världens första återvinningssystem som kan ta emot både bomull och polyester och skapa ny textil. Foto: Studio Ny, Södra