Skogen flyttar in i hemmet

Många spännande innovationer av skogsråvara är redo att flytta in i våra hem och minska på plasterna.

Familjen Wildare i Stockholm fick chansen att interagera med allt från högtalare av sågspån till nedbrytbara tepåsar - idel biobaserade produkter. 

 

Leksak i trä

Klick! Företaget Plantoys har specialiserat sig på att gör säkra leksaker i trä. Leksakerna finns att köpa på bland annat Good for Kids.

 

Stolen Imprint

Skön och grön. Stolen Imprint från Lammhult är lite mer miljövänlig än många andra formpressade stolar då den är gjord av sammanpressade cellulosafibrer. 90 procent av materialet är blekt granmassa och 10 procent petplast. En liten mängd dekorationsfiber (bark, granspån och kokosfiber) har använts för att ge en levande yta.

 

Tepåsen BioWeb

Tepåsen BioWeb från Ahlstrom-Munksjö är gjord i bioplasten PLA. Den är nedbrytbar och tepåsen går utmärkt att slänga i komposten.

 

Köksverktyg i biokomposit

GastroMax gör allt från stekspadar, osthyvlar till smörnivar och skär­brädor i Stora Ensos biokomposit DuraSense. Materialet är en blandning av träfiber och biobaserad plast, har plastens formbara egenskaper tillsammans med träets styrka, och koldioxidavtrycket reduceras med upp till 80 procent. Säljs bland annat på Ica.

 

Biobaserad högtalare

Spånigt värre. Teenage engineering och RISE har byggt ett högtalarkabinett av ett nytt material som kallas holocellulosa. Materialet är utvecklat av forskare vid RISE genom ett innovativt sätt att styra vithet i trä. Slutresultatet är rent trä, fritt från tillsatser som målarfärg och ändå helt vitt. Högtalaren finns ej till försäljning. Vill du veta mer? Kontakta Dina Dedic på RISE, dina.dedic@ri.se

  • RISE Bioeconomy är en del av det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden. RISE:s forskare samverkar med universitet, näringsliv och samhälle för utveckling av innovationer - bland annat från skogsråvara.

 

Lakan av lyocell

God natt. Största delen av våra textiler görs fortfarande av olja. Exempel på ett oljebaserat material är polyester. I dag görs en hel del kläder av skogsråvara genom material som viskos och lyocell. Nu börjar vi se detta även i andra textilier. Dessa härliga lakan i mjuk lyocell kommer från Ikea och finns att köpa i deras butiker.