Skogen flyttar in i badrummet

Visst är det dags för fler naturliga produkter att flytta in i badrumsskåpet?

Vi tar en titt på sju biobaserade alternativ som alla bidrar till mindre plast i vardagen.

 

Överst på hyllan

1. Skogspinnar - 10 000 ton skräp spolas ner i toaletter varje år - bara av oss svenskar. Tops är en av de vanligaste sakerna. Såklart ska inte heller dessa slängas i toaletten - men då de är gjorda av bambu och bomull bryts de åtminstone ner om de hamnar i naturen. Förpackning i 100 procent återvunnet papper. Från Humble Brush.

2. Bort med plastborsten - Stor och härlig hårborste i bok och svinborst. På samma hylla ligger en nagelborste av ask och vit fiber. Båda från Iris hantverk.

 

Klimat- och munhälsa

3. Träig kvällsrutin - Tandborsten från svenska Humble Brush är enligt företaget världens mest sålda bambutandborste. Gjord av 100 procent hållbart odlad bambu.

4. Naturlig tandkräm - Inga mikroplaster, färgämnen, natriumlaurylsulfat eller konserveringsmedel. Denna tandkräm från Humble Brush är så naturlig som det går.

5. Smakar gott - Tepe Good är gjord av bioplast, tillverkad av sockerrör. Även stråna är biobaserade och tillverkade av ricinolja. Enligt Tepe reducerar tandborsten växthusgaserna till 95 procent och är nästintill klimatneutral.

  • Förbud i kosmetika - 2018 förbjöd Sveriges regering mikroplaster i kosmetika som sköljs av eller spottas ut, exempelvis peelingkrämer, tandkräm och duschtvål. Mikroplaster har tidigare använts i denna typ av produkter för deras polerande effekt. 

 

Läkning och rengöring med hjälp av skogen

6. Plastfritt mellan tänderna - En plastfri tandtråd från Georganics. Tandtråden är tillverkad av bambukolfibrer, kandelillavax och pepparmynta.

7. Plåster utan plast - Nutricare Patch från företaget Nutricare är ett helt naturligt plåster. Består av ekologisk bambu, sårdyna berikad med aloe vera samt ett naturligt och hypoallergent häftämne.