Ikea satsar på textilfibrer från skogen

Möt Annica Karlsson på Ikea som just nu fokuserar på att ta fram en ny, hållbar textilfiber från skogen.

Jag är uppvuxen i en företagarfamilj, det är nog därför jag är så förtjust i Ikeas kultur. Företaget är stort men har ändå en entreprenörskänsla – man kavlar liksom upp ärmarna och är starkt dedikerade till att förflytta och lösa frågor.

Jag har jobbat med strategiska mer hållbara textilier. Det är en miljövänlig råvara som dessutom gör nytta när den växer genom att binda koldioxid. Här i Norden vet vi också hur vi ska ta hand om våra skogar – hos oss på Ikea kommer bara 100 procent FSC-märkt skog att användas, även i textilier.

Det här är otroligt tuffa mål då det måste till både beteendeförändring och ny teknologi för att kunna använda återvunnet material i så hög utsträckning. Vi återvinner ju allt annat – nu måste vi börja ta hand om våra textilier.

Ikea deltar i TreeToTextile

Utöver återvunnen fiber är det såklart jätteviktigt att använda förnybar råvara när du skapar nya fibrer. I dag konsumerar vi ju råvaror som tar slut – som olja när vi gör syntetmaterial. Vi på Ikea tycker inte att utvecklingen går tillräckligt snabbt och har valt att ta saken i egna händer – vi har stora möjligheter att förändra och måste ta det ansvaret.

Tillsammans med H&M, Stora Enso och Kiram AB jobbar vi för att få ut en ny, miljövänlig cellulosafiber från skogen globalt. Vi vill att den ska få en viskosliknande känsla, men med ny teknologi kan vi göra en fiber med högre miljöprofil. Bland annat handlar det om kemikalierna som används i processen – inga får vara giftiga och dessutom måste de återanvändas i processen.

Helt klart har skogen en viktig roll att spela i utvecklingen av mer hållbara textilier. Det är en miljövänlig råvara som dessutom gör nytta när den växer genom att binda koldioxid. Här i Norden vet vi också hur vi ska ta hand om våra skogar – hos oss på Ikea kommer bara 100 procent FSC-märkt skog att användas, även i textilier.

Bakgrund:

Annica Karlsson är Material & Innovation Leader Textile på Ikea och styrelseledamot i Tree To Textile – Ikeas, H&M:s, Stora Ensos och Kirams gemensamma projekt för att få fram textilfiber från skogen med hög miljöprofil. Just nu tittar de på möjligheterna att bygga en demoanläggning och förhoppningen är att den nya fibern kan vara ute på marknaden om några år.