5 x kampen om barriären

För att skydda fett, aromer och vätska från att tränga ut genom livsmedelsförpackningar har man hittills använt sig av barriärer av plast eller aluminium. Här är fem exempel på att utvecklingen mot klimatvänliga och biobaserade barriärer går framåt!

1. 100 % biobaserad

När man förpackar feta livsmedel som smör, buljongtärningar och kakor behöver man ett papper med en fettavvisande barriär. Nu lanserar Billerud­ en 100 procent växtbaserad barriär. Tack vare en miljardsatsning på ny teknik kan företaget stoltsera med en klimat­smart och hållbar barriär, direkt från växtriket.

– Det är mycket glädjande att kunna lansera papper som på allvar utmanar konventionella förpackningslösningar ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Helene Biström på Billerud.

2. Transparent skikt

Stora Enso satsar på att göra biobaserad plast som barriärskydd för transparenta förpackningar. De investerar nu i en pilotanläggning som ska utveckla en barriär av växtbaserade sockerarter till mindre behållare för läsk och juice.

– Vi fortsätter vår långsiktiga satsning på forskning och utveckling på innovativa, förnybara lösningar som ersätter fossilbaserade material, säger Markus Mannström på Stora Enso.

Nu används fruktos men målet är att göra barriären med sockerarter från virke och annan biomassa.

3. Återvinningsbart

Smurfit Kappa och Mitsubishi HiTec Paper har skapat en fossilfri livsmedelsförpackning med biobaserad barriär. Den yttre, kartongförpackningen har en unik inbyggd adsorptionsteknik som skyddar mot aromer och att ämnen flyttar sig mellan barriärer. Den inre förpackningen skyddar mot fukt och fett och är värmeisolerande.

– Det här visar på möjligheten att skapa funktionella kartongbaserade förpackningar som är helt återvinningsbara tack vare användningen av förnybara råvaror i barriären, säger Lars Henriksson på Smurfit Kappa till Food Supply.

4. Noll plast

Metsä Board lanserade förra året sin nya livs­medels­­förpackning som är helt fri från plastbarriärer. Den nya biobaseradebarriären av cellulosa skyddar fett och fukt från att tränga igenom kartongen. Eftersom förpackningen har en biobaserad barriär är den lätt att återvinna då det inte behövs en separat process för att avlägsna plastbarriären från kartongen.

– Pappersförpack­ningar är ett hållbart val och med den här nya barriären kommer vi kunna använda kartong betydligt oftare, säger Katja Tuomola på Metsä Board.

5. Fossilfritt

En take away-förpackning för hamburgare utan plast? På Löfbergs Arena i Karlstad är detta numera verklighet. Sedan förra året används Nordic Papers miljövänliga papper med en fossilfri barriär från UMV Coating som gör att såser, dressingar och fett inte tränger igenom pappret även om maten förblir inslagen i pappret under en längre tid.

– All snabbmat som är inslagen i någon form av emballage kommer vara invirad i det här miljövänliga pappret. Syftet är att slå ett slag för miljö och hållbarhet, säger Marie Stenquist på Nordic Paper.