Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt fem procent jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett ökat politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.
Den årliga klimatstatistiken som presenterades den 17 december visar att Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med två procent under 2023 jämfört med 2022. Nettoupptaget i skog och mark minskade samtidigt med sju procent och var på den lägsta nivån sedan 1990. Redovisningen baseras på nya mätmetoder som innebär att nivån för upptagningen av kol drastiskt gått ned.
– Det behövs en kraftsamling för att öka tillväxten i de svenska skogarna. Men att låta skogen kompensera för fortsatta fossila utsläpp är inte lösningen på klimatkrisen. Minst lika viktigt som att säkra den naturliga sänkan är en fortsatt stabil och hållbar tillgång på förnybara resurser. Genom att ersätta fossila material med träbaserade kan utfasningen av fossila utsläppen skyndas på, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef vid Skogsindustrierna.
Pressen på skogarnas kolsänka är inte ett isolerat svenskt problem utan en del av en större global trend och utmaning. Skogar runtom i världen påverkas alltmer av klimatrelaterade förändringar såsom torka och angrepp av skadedjur, som barkborren.
– Skogens roll i klimatomställningen måste nyanseras. Den naturliga kolsänkan i skog och mark påverkas negativt av klimatförändringarna. Dessa effekter tas inte hänsyn till fullt ut i det nuvarande ramverket för LULUCF. Därför är det viktigt med rätt fokus när nya klimatmål ska sättas framöver. Aktivt brukande av skogar och användandet av förnybara resurser är nyckelfaktorer för en mer hållbar grön omställning, säger Magnus Berg.
Skogsindustrierna betonar vikten av ett långsiktigt perspektiv på skogens roll i klimatpolitiken. Det är inte praktiskt möjligt att drastiskt förändra skogens kolsänka med en kort tidshorisont.
Vad är Sveriges klimatstatistik?
Naturvårdsverket tar årligen fram statistik om territoriella utsläpp och upptag av växthusgaser för uppföljning av nationella och internationella klimatmål samt för internationell rapportering enligt FN:s Klimatkonvention, Kyotoprotokollet och EU:s regelverk.
Ordinarie statistik publiceras årligen i november/december. Vid varje publicering uppdateras även tidsserien från 1990 till och med senaste året för att säkerställa att statistiken är jämförbar mellan åren.
Källa: SCB
Klicka här för att ta del av klimatstatistiken för 2023 på Naturvardsverket.se
Vad är LULUCF?
Sektorn för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF) omfattar användningen av mark, träd, växter, biomassa och timmer och står för både utsläpp och upptag av koldioxid från atmosfären. Utsläpp och upptag i LULUCF-sektorn ingår som en del i EU:s klimatmål.
Källa: Europeiska unionens råd