FN:s stormöte COP16, som pågår fram till den 1 november, samlar politiker och representanter från ledande organisationer från alla delar av världen. Målet är att tillsammans fatta beslut om hur vi kan säkra biologisk mångfald, rent vatten, frisk luft och andra avgörande resurser för livet på jorden. Magnus Berg från Skogsindustrierna kommer att vara på plats.
Hallå där, Magnus Berg, chef för den näringspolitiska avdelningen på Skogsindustrierna, vad ska du göra på COP16?
– Det är en viktig mötesplats för frågor som rör biologisk mångfald, där politik och näringsliv möts för att tillsammans hitta lösningarna för framtiden. För oss som är verksamma inom skogsindustrin tas flera viktiga teman upp, bland annat hur bioekonomin kan bidra till en hållbar utveckling, en mer cirkulär ekonomi och hur biologisk mångfald och klimatfrågan hänger samman. Jag ser fram mot att få dela med mig av våra erfarenheter och insikter, och ta del av andras.
Hur arbetar svensk skogsindustri med biologisk mångfald?
– Vår utgångspunkt är att skogen ska brukas på ett sätt som gör att både tillväxten och den biologiska mångfalden ökar. Skogsindustrierna har tillsammans med medlemsföretagen formulerat ett gemensamt framtidslöfte som innebär att Sverige ska ha livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald. Därför ägnar jag en stor del av min vardag åt frågor som rör hur vi kan bevara och förstärka den biologiska mångfalden.
Vilka är utmaningarna för den biologiska mångfalden i den svenska skogen?
– Även om den biologiska mångfalden är pressad globalt, är tillståndet i de nordiska skogarna mycket mer positivt än vad som ofta framställs i debatten. Vi kan till exempel se att både miljöer och artsammansättningen är relativt stabila. Viktiga strukturer som till exempel mängden död ved och gamla träd i skogen ökar, och det är en viktig förutsättning för många arter. Men för att uppnå vårt framtidslöfte krävs mer forskning. Vi har fortfarande mer att lära, och dessutom skapar klimatförändringarna nya förutsättningar. Därför är det viktigt att fortsätta utveckla hur vi bäst brukar skogen och samtidigt gynnar de olika arter som lever där.