EU ska inte bidra till avskogning

Foto: Björn Leijon / MostPhotos

Produkter vi köper och konsumerar inom EU ska inte bidra till avskogning i andra delar av världen. Ett viktigt steg har tagits mot en ny EU-lag med syftet att stoppa handel som kopplas till avskogning.

– Vi är positiva till att det tas fram en lag för att motverka global avskogning. Det är svårt att säga hur svensk skogsnäring kommer att påverkas då processen med att tolka och implementera reglerna återstår. Det är viktigt att den administrativa bördan och kostnaderna blir så låga som möjligt och lagen inte försvårar för ett hållbart svenskt skogsbruk, säger Emma Berglund, ansvarig för skogsfrågor, EU och internationellt, på Skogsindustrierna. 
 
Medlemsländerna och Europaparlamentet är nu överens om hur lagen om avskogningsfria produkter ska se ut. Formellt är lagen ännu inte antagen. 
 
Runt 90 procent av all avskogning som EU-konsumtionen orsakar kommer från jordbruket. Det som främst driver avskogning är efterfrågan på jordbruksprodukter som palmolja och soja, som kräver att skogen görs om till jordbruksmark.  

– Den avskogning som lagen har till syfte att bekämpa är motsatsen till hur vi bedriver skogsbruk i Sverige. Här är det en självklar princip att plantera ny skog efter avverkning, säger Emma Berglund.