Greenpeace ondgör sig över kalhyggen som skogsbruksmetod, helt utan att sätta den i sin kontext eller beskriva dess syfte. Det skriver Magnus Berg, Skogsindustrierna, i en replik.
Greenpeace missar att se till de olika värden som svensk skogsnäring står för idag. Totalt sysselsätts omkring 120 000 personer av skogsbruk och skogsindustrin. På så sätt är det en viktig grund för jobb och välfärd över hela landet, framför allt på landsbygden. Att demonisera på det sättet som Greenpeace gör leder inte till några konstruktiva förändringar. Långsiktigt hållbara lösningar behöver baseras på avvägningar, kunskap och utveckling.
Många av de träd som finns i svenska skogar har historiskt sett anpassat sitt sätt att växa efter kraftiga störningar, i samband med återkommande stormar och bränder. Trakthyggen efterliknar just den här typen av störningar. En annan viktig orsak till att metoden idag används i så stor utsträckning är att den ger den nya skogen goda förutsättningar att både etablera sig och utvecklas. Det gör att skogen växer bättre, vilket ger mer virke som kan användas till förnybara produkter och som gynnar landets ekonomi. Tanken med metoden är att man ska ha en jämn tillväxt av skog i olika åldrar över hela skogslandskapet.
Skogsindustrin arbetarkontinuerligt med att utveckla ännu mer hållbara metoder. Genom vår Framtidsagenda har vi tydligt åtagit oss att öka branschens klimatnytta, göra våra produkter helt fossilfria och återvinningsbara samt verka för en rik biologisk mångfald. I det ingår att det naturvårdsanpassade trakthyggesbruket och andra skötselmodeller behöver fortsätta att utvecklas.
Detta skriver Skogsindustriernas näringspolitiska chef Magnus Berg, i en replik på Svenska Dagbladets debattsida.