Pappersflaska för kolsyrad dryck!

Paboco, the paper bottle company, som är ett joint venture mellan skogsföretaget Billerud Korsnäs och flaskspecialisttillverkaren Alpla kommer snart att kunna lansera den första versionen av den världsunika innovationen.

Flaskan, som är gjord av papper, är unik för att den görs i ett helt stycke. Det betyder att barriären, som skyddar mot att vätska tränger igenom, kan inkorporeras direkt i själva flasktillverkningen och inte strykas på i efterhand. Tillsammans med varumärken som Coca Cola, Carlsberg, L'Oreal och Absolut har Paboco testat olika användningsområden för flaskan. Ska den användas enbart till kolsyrad dryck eller lämpar den sig även för andra livsmedel eller för kosmetika? Just nu pågår arbetet med att bygga en produktionsanläggning och att utveckla en helt biobaserad barriär till flaskan.

Varför? På 70 år har 6,3 biljoner kilo plastavfall skapats – och 91 procent av det har aldrig återvunnits enligt forskningstidningen Science Advances. I rapporten New Plastics Economy från Ellen MacArthur Foundation konstateras att världshaven kommer att ha mer plast än fisk år 2050 om vi inte vidtar åtgärder. Att ställa om till en biobaserad ekonomi, där förnybara råvaror ersätter fossila, är av yttersta vikt för att begränsa mängden plast i i våra hav men också för att komma till rätta med klimatförändringarna. Pappersflaskan från Paboco är en viktig innovation och ett ypperligt exempel på hur biobaserade lösningar bidrar till en mer hållbar planet.

Vill du läsa mer om Paper Bottle? Läs här