Egen elproduktion allt viktigare för skogsindustrin

Elbehovet ökar i takt med industrins klimatomställning. Främst kommer produktionen av fossilfritt stål att behöva stora mängder fossilfri el. Men även skogsindustrins elbehov ökar. Många företag inom skogsindustrin ökar nu den egna fossilfria elproduktionen, utöver nuvarande självförsörjningsgrad på totalt 50 procent. Arctic Paper kommer att investera i 100 MW sol- och vindkraft för att nå sitt net zero-mål för klimatutsläpp till år 2030.

Industrins gröna omställning och utfasningen av fossil energi i tillverkningsprocesserna ställer stora krav på elsystemet. Leveranssäker fossilfri el till konkurrenskraftiga priser under alla tider på året viktigt för att svensk industri ska klara klimatmålen.

Fram till år 2030 beräknas basindustrins elanvändning öka till 70 TWh/år, enligt en färsk kartläggning från basindustriernas energisamarbete SKGS. Skogsindustrins investeringar inom massa- och papper ökar elbehovet från 17,2 till 21,8 TWh/år de kommande sju åren. Sågverken och övrig trävaruindustri ser inte någon större ökning av elanvändningen.

– I vår kartläggning har vi tittat på hur basindustriernas rekordstora investeringar påverkar elbehovet fram till 2030. Hittills har oftast år 2045 varit i fokus, men nu har vi aktuella siffror på kort sikt. Vi ser att energibalansen i de norra elområdena SE1 och SE2 går från ett stort överskott på 53 TWh till ett underskott på -7 TWh under perioden. Ska vi klara industrins elbehov behöver elproduktionen byggas ut med 5,8 TWh varje år fram till 2030, säger Johan Bruce, energiansvarig hos Skogsindustrierna och verksamhetsansvarig på SKGS.

Tillverkare av papper och massa satsar på egen el

Pappers- och massatillverkaren Arctic Paper, med flera bruk i Sverige och ett i Polen, är en stor elanvändare som satsar på att öka andelen egen el. Målsättningen går längre än att öka självförsörjningsgraden. På sikt ska Arctic Paper bli en nettosäljare av både el och värme.

De höga elpriserna 2022 slog hårt mot många industrier. Inom Arctic Paper-koncernen lades en produktionslinje för elintensiv mekanisk massa ned vid Rottneros bruk, som en konsekvens av de höga elpriserna. Egen elproduktion är ett sätt att hantera risken för stora prisrörelser på elmarknaden.

– Vi ska investera i 100 MW egen elproduktion, företrädelsevis sol- och vindkraft. Sedan tidigare finns ett par vattenkraftverk i koncernen, men där kan vi inte expandera. Däremot har vi industritak och mark lämpliga för stora solcellsanläggningar. Taket på vår fabrik i Grycksbo, Dalarna, kommer att ge 2 MW solel, och i Polen är 17 MW solel snart på plats, säger Daniel Bergkvist, energiansvarig inom Arctic Paper-koncernen.

Klimatvänliga produkter kräver mer grön el

Arctic Paper producerar högkvalitativt grafiskt papper för en kräsen internationell marknad. Klimatomställningen är tydligt driven av efterfrågan och slutkonsumenternas krav.

– Koncernen har ett netto-noll-mål för koldioxid till år 2030. Vi tittar på hela produktionen och satsar mycket på forskning och utveckling för att effektivisera och minska klimatavtrycket. Men varken vi eller EU i stort kan klara klimatmålen utan mer grön el. Arctic Paper undersöker löpande hur ägandet av vindkraftparker kan utvecklas, och tyvärr upplever vi att det finns många hinder i vägen. Utbyggnaden går alltför långsamt både i Sverige och i Polen. Båda länderna behöver snabbare tillståndsprocesser och ett omtag vad gäller vindkraften, som har potential att snabbt öka elproduktionen, säger Daniel Bergkvist.