Södra satsar på bio-CCS

Foto: Södra

Skogsägarföreningen Södra har inlett ett internationellt samarbete för att utforska möjligheterna med koldioxidinfångning och lagring av biogena utsläpp, bio-CCS. Projektet kan bli en viktig nyckel i klimatomställningen.

Under namnet Njord Carbon vill Södra, tillsammans med riskkapitalbolaget Verdane Capital och det norska statliga energibolaget Equinor, skapa en plattform för storskalig infångning och lagring av biogen koldioxid. Målsättningen är att vara en kommersiell innovatör och i framtiden erbjuda en marknadsplats för negativa utsläpp.

–Södra har stora punktutsläpp av biogen koldioxid. Genom en permanent och spårbar koldioxidlagring kan vi erbjuda högkvalitativa negativa utsläpp till företag med lika höga klimatambitioner som Södra. Köparna ska kunna vara säkra på att koldioxiden verkligen försvinner från atmosfären. På sikt ser vi också möjligheter att använda infångad koldioxid till nya klimatsmarta produkter, säger Andreas Hörnfeldt, chef för Södras affärsområde Nya affärer.

Teknik finns för att skilja av koldioxiden ur rökgasen och komprimera den till flytande form. Den flytande koldioxiden kan sedan skeppas ut med båt till Nordsjön och pumpas ned i flera tusen meter djupa borrhål. I sedimentära bergarter långt under havsbotten mineraliseras koldioxiden och blir så småningom en del av berggrunden. Bio-CCS (Bioenergy Carbon Capture and Storage) ger en långsiktig kolsänka.

– De tekniska lösningarna finns, men vi behöver utveckla hela värdekedjan från utsläppskällan till permanent lagringsplats, vilket också är syftet med samarbetet i Njord Carbon. Vi befinner oss fortfarande i ett tidigt skede och sannolikt dröjer det till slutet av årtiondet innan det finns en storskalig hantering av bio-CCS på plats, säger Andreas Hörnfeldt.

Energi är avgörande för CCS och CCU

Koldioxidinfångning kräver stora mängder energi och steget från infångning till användande av koldioxiden (CCU) kräver ytterligare energi, sannolikt genom tillförsel av betydande mängder extern el.

– Energibalansen på våra bruk är en viktig pusselbit när vi tittar på infångning av koldioxid. Vi behöver titta noggrant på hur bio-CCS kan passa in i Södra-koncernens framtida verksamhet., säger Andres Hörnfeldt.

Den avskilda koldioxiden kan användas som råvara för nya produkter, till exempel så kallade e-bränslen som kan ersätta bensin och diesel, eller användas direkt i befintliga industriprocesser. Med så kallad bio-CCU (Bioenergy Carbon Capture and Utilization) återgår kolet snabbare till kretsloppet, men samtidigt kan olja och andra fossila kolkällor ersättas med kol från förnybar skog.

– Södra arbetar hela tiden med att öka värdet av medlemmarnas skog och öka bidraget till klimatomställningen. Vi behöver tänka cirkulärt, och att hitta användningsområden för infångad koldioxid är intressant. Bio-CCU är än så länge ganska dyrt och ännu inte kommersiellt gångbart. Därför tittar vi på bio-CCS och permanent inlagring i första hand. Att ta bort koldioxid från atmosfären är angeläget. Men i slutänden är det bättre om vi skulle kunna leverera förnybar koldioxid som en råvara till nya klimatsmarta produkter, och bidra till att de fossila råvarorna stannar i marken för gott, säger Andreas Hörnfeldt

Intresse för kolinfångning i skogsbranschen

Många skogsindustrier har goda förutsättningar för bio-CCS, menar Johan Bruce, som är energiansvarig på Skogsindustrierna:

– Kolinfångning och lagring kommer allt närmare att realiseras i stor skala. Flera bruk är dessutom nettoproducenter av el, vilket gör bio-CCS än mer intressant. För att hanteringen ska bli ekonomiskt rationell krävs stora punktutsläpp och tillgång till hamnar som kan ta emot de fartyg som behövs för att frakta den flytande koldioxiden till slutförvaring. Givet att det kommer att finnas tillräckliga mängder fossilfri el till rimliga priser, kommer vi nog att få se fler satsningar på bio-CCS och kanske även bio-CCU.