KRÖNIKA: Grön tillväxt och hållbarhet – hopp inför 2024

Foto: Björn Leijon

Annus horribilis. När jag ska göra bokslut över år 2023, kommer jag att tänka på den nu framlidna drottning Elizabeth II som i sitt jultal 1992 valde att summera året med dessa latinska ord. Ett hemskt år. Det drottningen avsåg var ett antal skilsmässor i det brittiska kungahuset med efterföljande gatlopp i pressen samt en brand. Säkert jobbigt för de inblandade men det bleknar i jämförelse med vad vi har upplevt under 2023.

Under det här året har vi fått se en fortsättning på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, där utsikterna dessutom försämras genom att republikanerna i USA verkar vilja stoppa fortsatt stöd. Det kriget har toppats av Hamas brutala attack mot Israel och det efterföljande likaledes hemska kriget i Gaza. Vi har sett fortsatta effekter av klimatkrisen, i form av extremhetta och bränder. Därtill kommer en världsekonomi i fall, stigande räntor, många som kämpar med att få ihop sin privatekonomi och sjunkande Pisaresultat i flera länder. Annus horribilis. 

När nu året går mot sitt slut känner jag ändå en strimma av hopp.

Mot alla odds blev det ett avtal på COP 28. Även om det inte nådde hela vägen fram finns det nu för första gången skrivningar och ambitioner att fasa ut fossila bränslen. Det är en nödvändighet om vi ska nå klimatmålen.

I Europa har vi sedan andra världskriget förlitat oss på USA när det gäller försvar. När USA svajar behöver Europa träda fram. Den union som en gång startades som en stål- och kolunion för att just förhindra krig i Europa behöver samlas runt ett stödpaket till Ukraina, och även om det inte är i hamn verkar utsikterna för att det ska komma till stånd goda.

Även om vi under det gångna året suckat över lagstiftningsförslag från EU, kan vi ändå konstatera att vi behöver EU. Ensam är inte stark. EU är en sammanslutning av demokratiska länder som sedan andra världskriget byggt upp starka ekonomier och en gemensam inre marknad. När det nu ser ut som att Europa i högre grad måste förlita sig på sig själv, är det extra viktigt att vi rustar oss, inte bara militärt. Vi behöver fortsätta att bygga tillväxt – grön tillväxt– och vi behöver göra oss oberoende av såväl kritiska insatsvaror som fossila bränslen från icke demokratiska länder.

Här är vår bransch en nyckelspelare. Vi har en fossilfri inhemsk råvara och produktion. Våra klimatsmarta produkter är helt avgörande om vi ska kunna minska våra fossila utsläpp. De är dessutom viktiga verktyg för att stärka Europas oberoende och välstånd. De är viktiga förutsättningar för en hållbar framtid.   

Ett nytt år nalkas. Ett år med nya möjligheter och nytt hopp. Under 2024 ser vi inom skogsindustrin fram emot att fortsätta arbetet med Framtidsresan, att öka branschens klimatnytta, bidra till ökad cirkularitet och fossilfrihet och gynna den biologiska mångfalden. Vi ser fram emot konstruktiva samtal, nya investeringar i grön, fossilfri teknik och infrastruktur samt grön tillväxt. Framtiden formar vi tillsammans.